Εκπαίδευση τουαλέτας – 10 βήματα για να πάνε από την πάνα στο γιογιό

Εκπαίδευση τουαλέτας – 10 βήματα για να πάνε από την πάνα στο γιογιό

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Έρχεται εκείνη η στιγμή συνήθως μεταξύ δύο και τριών ετών, που το μωρό σας «εξανθρωπίζεται» και υιοθετεί σταδιακά τις συνήθειες υγιεινής των νηπίων: πηγαίνει στο γιογιό του και ανακοινώνει τις «ανάγκες» του. Σε αυτό το αναπτυξιακό στάδιο χρειάζεται υπομονή από τους γονείς αλλά και η συνδρομή του παιδιάτρου, ο οποίος θα σας δώσει τις συμβουλές για να απαλλαγείτε μία και καλή από τις πάνες.

Για στεγνά χωρίς πάνες μωρά

  1. Αγοράστε ένα γιογιό και εγκαταστήστε το στην τουαλέτα δίπλα στη λεκάνη.
  2. Επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή για το παιδί σας, όταν δηλαδή αναπτυξιακά θα είναι έτοιμο για εκπαίδευση. Τα παιδιά που είναι έτοιμα να πετάξουν την πάνα συνήθως αυξάνουν σταδιακά τις ώρες που  μένουν στεγνά μέσα στην ημέρα, αποκτούν «πρόγραμμα» στις κενώσεις τους, δείχνουν με κάθε τρόπο ότι θέλουν να κάνουν τσίσα ή κακάκια ή και ζητάνε τα ίδια να καθίσουν στο γιογιό. Ακόμη, επιλέξτε την κατάλληλη εποχή: η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι ιδανικές περίοδοι για εκπαίδευση καθώς οι θερμοκρασίες επιτρέπουν το ελαφρύ ντύσιμο. 
  3. Ζητήστε από το παιδί σας να σας πει πότε θέλει να κάνει τσίσα ή πότε η κοιλίτσα θέλει να «αδειάσει». Συνήθως τον πρώτο καιρό της εκπαίδευσης τα παιδιά λένε τα τσίσα τους αφού έχουν βρέξει την πάνα τους. Σε αυτή την περίπτωση μην το επιπλήξετε. Αντίθετα, επιβραβεύστε το, αλλά πείτε του την επόμενη φορά να σας το πει πιο πριν.
  4. Όταν όλα δείχνουν ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να λερώσει την πάνα του, οδηγείστε το στο γιογιό και αφήστε το να καθίσει όσο θέλει. Ακόμη κι αν ο σκοπός δεν επιτευχθεί, το παιδί σας θα έχει κάνει ένα ακόμη βήμα εξοικείωσης με το γιογιό. Επιβραβεύστε την προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα.
  5. Υιοθετήστε μία ρουτίνα χρήσης του γιογιό. Για παράδειγμα οδηγήστε το στο γιογιό το πρωί μόλις ξυπνήσει, το μεσημέρι μετά το φαγητό του και το βράδυ πριν από τον ύπνο.
  6. Αν καταφέρει να αφοδεύσει στο γιογιό δείξτε τον ενθουσιασμό σας, επιβραβεύστε το αλλά μη βιαστείτε να πετάξετε τα «πολύτιμα» γι’ αυτό κακάκια του στη λεκάνη. Ορισμένα παιδιά δυσανασχετούν και αποκτούν τη συνήθεια να κρατούν τα κακά τους και τελικά να γίνονται δυσκοίλια.
  7. Για όσο καιρό κρατάει η εκπαίδευση φροντίστε ώστε το διαιτολόγιο του παιδιού να περιέχει πολλές φυτικές ίνες και αρκετά υγρά ώστε οι πιθανότητες δυσκοιλιότητας να ελαχιστοποιηθούν. Ένα δυσκοίλιο παιδί εκπαιδεύεται δυσκολότερα.
  8. Μην επιστρέφετε στην πάνα κάθε φορά που οι συνθήκες σας φαίνονται δύσκολες. Για παράδειγμα, εάν πρόκειται να ταξιδέψετε στην περίοδο που το παιδί εκπαιδεύεται για την τουαλέτα και έχει ήδη βγάλει την πάνα μην του τη φορέσετε ξανά για «ασφάλεια στο ταξίδι». Είναι προτιμότερες οι συνέπειες ενός ατυχήματος παρά οι συνέπειες της παλινδρόμησης.
  9. Μην το μαλώσετε ποτέ για τυχόν ατυχήματα. Αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα.
  10. Τέλος, εκπαιδεύστε το και στους κανόνες υγιεινής. Μάθετέ του να σκουπίζεται σωστά. Ειδικά για τα κορίτσια είναι σημαντικό να μάθουν από πολύ μικρά να σκουπίζονται πάντα από μπρος προς τα πίσω, ώστε να μη μεταφέρονται μικρόβια από τον πρωκτό στον κόλπο ή την ουρήθρα.

Μάθετέ του να πλένει πάντα τα χέρια του μετά τη χρήση του γιογιό.

Μετά από όλα αυτά μπορείτε να πάτε στο σούπερ-μάρκετ και να προσπεράσετε τα ράφια με τις πάνες νιώθοντας ότι πλέον είστε η μαμά ενός μεγάλου παιδιού.