Η σύνδεση νου - σώματος έχει μελετηθεί και ερευνηθεί από διάφορους τομείς όπως η ιατρική, η φιλοσοφία, η ψυχολογία, η ανθρωπολογία, κλπ. Η σύνδεση της σωματικής και της ψυχικής υγείας θεωρείται πλέον δεδομένη και έχει οδηγήσει στη δημιουργία της ψυχο ...
8 Μαΐου 2018
Της Εύης Σαχινίδου
Είμαι μαμά εδώ και 7 χρόνια και εργάζομαι συστηματικά μόλις τον τελευταίο χρόνο. Έχω υπάρξει, λοιπόν, και στις δύο πλευρές και νομίζω πως μπορώ να καταθέσω την άποψή μου σχετικά αντικειμενικά, καθώς έχω ζήσει και τα δύο.
Μια γυναίκα όταν γίνεται μαμά, έχει ανάγκη να πάρει το χρόνο της ώστε να συνειδητοποιήσει τον νέο ρόλο που καλείται να έχει για την υπόλοιπη ζωή της. Από την άλλη, ευτυχισμένη μαμά είναι εκείνη που έχει ποιοτικό χρόνο για τον εαυτό της αλλά και χρήματα που μπορεί να αξιοποιήσει όπως εκείνη επιθυμεί. Και κατά κοινή ομολογία, μαμά ευτυχισμένη σημαίνει ευτυχισμένα παιδιά και λιγότερη γκρίνια ανάμεσα στο ζευγάρι!
Τα συν και τα πλην όταν η μαμά εργάζεται
Θα ξεκινήσω με κάποια “αρνητικά”.
Όταν εργάζεσαι ξέρεις πως οι ώρες που μπορείς να διαθέσεις για το σπίτι μειώνονται στο ελάχιστο. Αν είσαι πολύ της καθαριότητας, όπως εγώ, θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα οπότε καλό θα είναι να έχεις μια καλή κυρία εμπιστοσύνης η οποία θα σε βοηθά όσο τακτικά εσύ επιθυμείς και αντέχει η τσέπη σου φυσικά. Στην περίπτωση που έχεις σύζυγο με όρεξη για οικιακές δουλειές- μαγείρεμα, σίγουρα έχεις κάνει την τύχη σου!
Αν η δουλειά σου σε απασχολεί πολλές ώρες, τότε μειώνονται και οι ώρες που μπορείς να διαθέσεις στα παιδιά σου. Εκεί, θα βρεις μόνη σου τις ισορροπίες και θα τα καταφέρεις δημιουργώντας ποιοτικό χρόνο με το παιδί σου, ιδίως τα σαββατοκύριακα που είστε μαζί. Σίγουρα μειώνεται και ο χρόνος που έχεις να αφιερώσεις αποκλειστικά και μόνο στον εαυτό σου ή στον σύζυγό σου. Και πάλι, όμως, μπορείς να βρεις χρόνο για σένα και για τους δυο σας, αφιερώνοντας κάποιες ώρες την εβδομάδα σε πράγματα που ευχαριστούν εσένα αλλά και εκείνον.
Τα “θετικά” όταν εργάζεσαι, δεν ξέρω αν είναι περισσότερα από τα αρνητικά, ωστόσο, ομολογώ πως είναι πιο σημαντικά για σένα την ίδια! Η γυναίκα που εργάζεται είναι πιο δυναμική, πιο σίγουρη για τον εαυτό της και μαρτυρίες μαμάδων δείχνουν πως περίμεναν πώς και πώς να γυρίσουν στη δουλειά τους ύστερα από την περίοδο λοχείας. Ο κάθε άνθρωπος, έτσι και οι γυναίκες, έχουν κάποιο σκοπό, κάποια αποστολή αλλά και και φιλοδοξίες στη ζωή τους. Δεν είναι καθόλου φεμινιστικό να θέλει η γυναίκα-μαμά να εργάζεται και να μοιράζεται τα καθήκοντα του σπιτιού με τον σύντροφό της. Η εργασία είναι κινητήριος δύναμη, σε βοηθά να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος, κρατά το μυαλό σου σε εγρήγορση, αισθάνεσαι ευτυχισμένη γιατί προσφέρεις και δείχνεις στα παιδιά σου πως τα καταφέρνεις πολύ καλά σε κάτι που σε ευχαριστεί και σου δίνει και χρηματικές απολαβές.
Τα συν και τα πλην όταν η μαμά μένει στο σπίτι
Η μαμά που μένει στο σπίτι σε καμία περίπτωση δεν κουράζεται λιγότερο από εκείνη που λείπει πολλές ώρες από αυτό. Όταν είσαι μονίμως στο σπίτι έχεις ένα πρόγραμμα γεμάτο καθαριότητα, συμμαζέματα, σιδερώματα, μαγείρεμα καθημερινό, ντουλάπες που θέλουν τακτοποίηση, παιχνίδια που θέλουν ξεκαθάρισμα, παιδιά που έχουν διάβασμα! Θα μου πεις το ίδιο δεν συμβαίνει όταν εργάζεσαι και λείπεις από αυτό; Ε, θα σου πω πως στη δεύτερη περίπτωση δεν σε πολυνοιάζει γιατί πολύ απλά δεν τα βλέπεις τα του σπιτιού και το διάβασμα των παιδιών πολύ πιθανόν να γίνεται και στο ολοήμερο πρόγραμμα του σχολείου. Όταν, όμως, η μόνιμή σου ασχολία είναι οι δουλειές του σπιτιού τότε έχεις πάντα κάτι να κάνεις, γκρινιάζοντας πάντα πως δεν τελειώνουν με τίποτα αυτές οι δουλειές! Φαντάζεσαι, λοιπόν, πόσο εκνευρίζεται μια γυναίκα όταν της λες με ύφος: Μα καλά, τι κάνεις όλη μέρα στο σπίτι και είσαι τόσο κουρασμένη; Ε, μείνε και εσύ μια εβδομάδα και θα δεις!
Το θετικό που αποκόμισα εγώ όσο έμεινα στο σπίτι είναι πως μπορούσα να αξιοποιήσω κάποια από τα πρωινά μου, όταν δηλαδή τα παιδιά ήταν στο σχολείο, όπως ακριβώς ήθελα εγώ! Απόλαυσα όμορφα brunch με φίλες, πήγαινα στο super market και ψώνιζα με την ησυχία μου και μπορούσα να ακούσω όποιο τραγούδι ήθελα και να δω όποια ταινία επέλεγα εγώ. Ωστόσο, υπήρχαν μέρες που ένιωθα τόση πλήξη και τόση απογοήτευση γιατί δεν έκανα κάτι που με ευχαριστούσε και δεν παρήγαγα κάποιο έργο!
Όταν η μαμά δουλεύει από το σπίτι
Αυτή η κατηγορία εμένα προσωπικά μου αρέσει πολύ! Σκοπός μου είναι να καταφέρω να εργάζομαι στο σπίτι, από το όμορφο γραφειάκι μου. Για πολλούς, βέβαια, αυτό δεν είναι εφικτό, σίγουρα όμως έχει και αυτό τα προνόμιά του! Δεν σπαταλάς βενζίνη, δεν χάνεις χρόνο σε μποτιλιάρισμα και τα συναφή, μπορείς να μαγειρεύεις όσο περιμένεις να “κατεβάσεις” κάποια αρχεία και σίγουρα δεν σπαζοκεφαλιάζεις τι θα φορέσεις πάλι σήμερα. Για μένα πραγματικά αυτό είναι το ιδανικό και εννοείται πως πρέπει να έχεις πρόγραμμα το οποίο θα τηρείς αυστηρά, έτσι;
Είτε είσαι εργαζόμενη μαμά, είτε είσαι μαμά που μένει στο σπίτι, ένα είναι το πιο σημαντικό, φίλη μου! Να είσαι αυτό που θέλεις εσύ να είσαι και όχι εκείνο που ονειρεύτηκαν οι άλλοι για σένα! Το παν είναι να αισθάνεσαι πλήρης, χρήσιμη και ζωντανή. Όσα χρήματα και αν έχεις στα χέρια σου, όσο και αν δεν έχεις ανάγκη να εργαστείς γιατί ο άντρας σου έχει μια πολύ καλή δουλειά, το ζήτημα είναι πώς νιώθεις εσύ!
Εμείς οι γυναίκες είμαστε δυνατές και μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα αρκεί να το θέλουμε. Η ιστορία έχει αποδείξει πως τα καταφέρνουμε σε όλους τους τομείς και πως είμαστε ικανές να κάνουμε ακόμα και την πιο “αντρική”, κατά τα λεγόμενα άλλων δουλειά, όπως για παράδειγμα οδηγός νταλίκας! Είμαστε πρότυπο για τα παιδιά μας και οφείλουμε να τους δείξουμε πως με επιμονή και υπομονή μπορούμε να τα καταφέρουμε, πως τα όνειρά μας δεν πρέπει να τα εγκαταλείπουμε και πως η μαμά έχει πολύπλευρη προσωπικότητα που σίγουρα ξεπερνά κατά πολύ εκείνη της ηλεκτρικής σκούπας και του ξεσκονόπανου! Η ζωή μας, μας ανήκει!