Η σύνδεση νου - σώματος έχει μελετηθεί και ερευνηθεί από διάφορους τομείς όπως η ιατρική, η φιλοσοφία, η ψυχολογία, η ανθρωπολογία, κλπ. Η σύνδεση της σωματικής και της ψυχικής υγείας θεωρείται πλέον δεδομένη και έχει οδηγήσει στη δημιουργία της ψυχο ...
7 Απριλίου 2014
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ζευγάρια αποφασίζουν να κάνουν το μεγάλο βήμα της απόκτησης ενός παιδιού σε μεγαλύτερη ηλικία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των γυναικών που γεννούν μετά την ηλικία των 40 ετών τετραπλασιάστηκε από το 2011 ως το 2012.
Οι ειδικοί επισημαίνουν τις προκλήσεις που υπάρχουν τόσο για τη σύλληψη όσο και για τον τοκετό σε προχωρημένη ηλικία. Πέρα από τα ιατρικά θέματα όμως, υπάρχουν και τα πρακτικά. Γιατί περισσότερες γυναίκες προχωρούν στη μητρότητα σε μεγαλύτερη ηλικία και ποιές οι συνέπειες για τις ίδιες, αλλά και για το παιδί; Η ανάγκη επαγγελματικής χειραφέτησης και οικονομικής ασφάλειας ίσως είναι η βασικότερη απάντηση στο πρώτο ερώτημα. Οι γυναίκες σήμερα, εκτός από τη μητρότητα, έχουν να εκπληρώσουν και άλλους στόχους ζωής, όπως η καριέρα και η προσωπική ανάπτυξη. Ως προς τις συνέπειες για τις ίδιες, για την οικογένεια και κυρίως για το παιδί, οι έρευνες είναι μεικτές και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν μειονεκτήματα, αλλά εξίσου πολλά πλεονεκτήματα.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Οι γονείς που αποκτούν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία κάνουν συνήθως μια πιο συνειδητή επιλογή, έχοντας αναλογιστεί την ευθύνη, τις υποχρεώσεις και τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται. Έχουν ήδη πετύχει πολλούς από τους προσωπικούς και επαγγελματικούς τους στόχους και έχουν αφιερώσει χρόνο στις προσωπικές τους επιδιώξεις και αναζητήσεις, στη διασκέδαση, στη μόρφωση, στα ταξίδια, με αποτέλεσμα να αισθάνονται έτοιμοι να αφοσιωθούν συνειδητά και να απολαύσουν το ρόλο του γονέα, χωρίς να νιώθουν ότι στερούνται άλλες εμπειρίες ή απολαύσεις.
Μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 4.300 μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας, που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση Επιδημιολογίας και Κοινοτικής Υγείας (Journal of Epidemiology and Community Health), διαπιστώνει ότι οι γυναίκες που καθυστερούν την έναρξη οικογένειας είναι πιο πιθανό να έχουν παιδιά που είναι πιο έξυπνα και επιδεικνύουν καλύτερη συμπεριφορά. Η εξήγηση, κατά τους ερευνητές, θα μπορούσε να είναι τόσο βιολογική –οι μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας φροντίζουν πιο επισταμένα να έχουν καλύτερη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης –όσο και κοινωνική, γιατί μπορεί να έχουν μία πιο σταθερή οικογενειακή ζωή και ένα περιβάλλον που να ευνοεί τη μάθηση και την ανάπτυξη των παιδιών.
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η Elizabeth Gregory, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στις Η.Π.Α., η οποία αναφέρει ότι οι μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας είναι, συνήθως, οικονομικά πιο ασφαλείς και ευτυχείς να βάλουν τη σταδιοδρομία τους σε αναμονή, προκειμένου να μεγαλώσουν το μωρό τους. Έχουν, πιθανότατα μια πιο εδραιωμένη δουλειά ή καριέρα και υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με τις νεότερες γυναίκες. Αισθάνονται έτοιμες να εστιάσουν στην οικογένεια, σε σύγκριση με τις νεότερες μητέρες που προσπαθούν να συμβιβάσουν τις διάφορες προτεραιότητες. Είναι, επίσης, πιο πιθανό, από ό,τι οι νεότερες μητέρες, να είναι σε ένα σταθερό γάμο ή σχέση και να προσφέρουν στο μωρό τους ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον.
«Η ηλικία φέρνει μαζί της τη συναισθηματική σταθερότητα, την ψυχολογική δύναμη, και την οικονομική ασφάλεια», υποστηρίζει και ο Pasquale Patrizio, MD, Καθηγητής στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Yale School of Medicine και Διευθυντής του Κέντρου Γονιμότητας του Πανεπιστημίου του Yale. Ωστόσο, προσθέτει ότι η ηλικία φέρνει μαζί της μια σειρά από ιατρικές ανησυχίες. «Τα ποσοστά υπέρτασης, διαβήτη κύησης και πρόωρου τοκετού αυξάνουν με την ηλικία, καθώς οι γυναίκες γεννούν παιδιά ακόμα και μετά τα 45 τους χρόνια».
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Πέρα από τις αυξημένες πιθανότητες προβλημάτων υγείας, για τη μητέρα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και για το παιδί, πολλά παιδιά θα στερηθούν τους γονείς τους σε μικρότερη ηλικία και, επίσης πολλά, είναι εκείνα που δεν θα έχουν την εμπειρία της σχέσης με τη γιαγιά και τον παππού. Επιπλέον, οι γονείς μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να στερούνται την ενέργεια που είναι απαραίτητη για τη φροντίδα του μωρού ειδικά κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ή, αν δεν ενημερώνονται διαρκώς και δεν είναι σε επαφή με τις εξελίξεις στον κόσμο, μπορεί να έχουν δυσκολία στην επαφή και επικοινωνία με τα παιδιά τους, καθώς αυτά μεγαλώνουν, και οι γονείς θα δυσκολεύονται να κατανοήσουν ή να μοιραστούν τα ενδιαφέροντά τους.
Η κατανόηση τόσο των πολιτιστικών σημείων αναφοράς, π.χ., μουσική, τηλεόραση, μόδα, κουλτούρα, όσο και της κοινωνικής συμπεριφοράς ενός έφηβου μπορεί να δυσκολέψει τη μητέρα που θα έχει περάσει πλέον τα 50. Γι’ αυτό το λόγο οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς για ό,τι αφορά στα ενδιαφέροντα των νέων.
Ένας ακόμη κίνδυνος για τη μητέρα είναι το αίσθημα απομόνωσης. Στον περίγυρό τους, οι περισσότερες γυναίκες θα έχουν πλέον αρκετά μεγαλύτερα παιδιά, διαφορετικό πρόγραμμα και άλλες ανησυχίες. Αντίθετα οι ίδιες, de facto θα κοινωνικοποιούνται με τις μαμάδες του παιδικού σταθμού και του σχολείου, με γυναίκες μικρότερης ηλικίας με τις οποίες πιθανόν να μην έχουν πολλά κοινά. Σε περιβάλλον όπου οι περισσότεροι γονείς είναι μικρότερης ηλικίας ένας μεγαλύτερος γονιός μπορεί να νιώσει αποκομμένος, ασύμβατος και χωρίς πολλά κοινά ενδιαφέροντα.