logo-deltamoms
Search
Close this search box.

«Κακομαθαίνει» ένα μωρό εάν το κρατάμε πολύ στην αγκαλιά μας;

«Κακομαθαίνει» ένα μωρό εάν το κρατάμε πολύ στην αγκαλιά μας;

«Μην το κρατάς όλη την ώρα, θα το κακομάθεις!». «Άφησέ το να κλαίει, διαφορετικά θα σε κάνει ό,τι θέλεις». «Δεν είναι σωστό να μάθει να αποκοιμιέται στην αγκαλιά». «Αν μάθει από τώρα στα χέρια, δεν θα το ξεκολλάς μετά»…

Συμβουλές που ακούνε συχνά οι νέες μαμάδες από τις πιο έμπειρες. Πώς όμως να αφήσεις από τα χέρια σου ένα τόσο μικροσκοπικό και αβοήθητο πλασματάκι που θέλει μόνο να είναι κοντά στη μαμά του; (ακόμα κι αν το ζητάει για πολλοστή φορά μέσα στη νύχτα;). Τελικά, τι ισχύει; Μπορούν οι αγκαλιές μας να μετατρέψουν αυτό το χαριτωμένο βρέφος σε ένα κακομαθημένο, απαιτητικό παιδί ή πρέπει να του τις προσφέρουμε όσο τις έχει ανάγκη;

Τι λένε οι επιστήμονες

Την απάντηση δίνει η επιστήμη! Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Current Biology το άγγιγμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξη του μωρού και η αίσθηση της αγκαλιάς όταν είναι ακόμα πολύ μικρό δημιουργεί ένα αποτύπωμα στον εγκέφαλό του μέσω του οποίου θα μάθει να διαχειρίζεται τις σχέσεις που θα κάνει αργότερα στη ζωή του. Μάλιστα, η επαφή είναι ακόμα πιο σημαντική για τα πρόωρα μωρά τα οποία συχνά τη στερούνται επειδή πρέπει να παραμείνουν τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους σε μια θερμοκοιτίδα. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η έκθεση στην βρεφική ηλικία στο άγγιγμα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την αφή, μια αίσθηση απαραίτητη τόσο στις διαπροσωπικές σχέσεις ενός ανθρώπου όσο και στη διαδικασία της μάθησης», σχολιάζει η επικεφαλής της έρευνας δρ. Nathalie Maitre.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών που συμμετείχαν στην έρευνα, το τρυφερό άγγιγμα όταν προσφέρεται απλόχερα στα νεογέννητα βοηθάει να εξελίξουν τις γνωστικές ικανότητες, τις δεξιότητες επικοινωνίας και τη συμπεριφορά τους αργότερα στη ζωή τους. Γι’ αυτό μπορείτε να περνάτε όση ώρα θέλετε αγκαλιάζοντας και χαϊδεύοντας το μωρό σας, χωρίς να έχετε το φόβο ότι θα κακομάθει αλλά έχοντας τη βεβαιότητα ότι κάνετε ό,τι καλύτερο για την ανάπτυξή του!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ