Μάρσιπος αγκαλιάς – Tα μυστικά για να τον χρησιμοποιείτε σωστά

Μάρσιπος αγκαλιάς – Tα μυστικά για να τον χρησιμοποιείτε σωστά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Τα τελευταία χρόνια, οι μάρσιποι αγκαλιάς κερδίζουν συνεχώς έδαφος και ανεβαίνουν στις προτιμήσεις των γονιών ως απαραίτητη πρώτη αγορά για το μωρό. Και αυτό, γιατί δεν αποτελούν μόνο έναν τρόπο μεταφοράς του μωρού, αλλά και πολύτιμο εργαλείο για να βοηθήσει τους γονείς να αναπτύξουν δεσμούς με το μωρό τους, αλλά και να τους επιτρέψει να κάνουν κι άλλα πράγματα ενώ «φορούν» το μωρό τους. Οι μάρσιποι είναι κατάλληλοι για νεογέννητα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την πρώτη μέρα με απόλυτη ασφάλεια. Επειδή όμως υπάρχουν πολλές επιλογές, καλό θα ήταν να ενημερωθείτε πριν κάνετε οποιαδήποτε  αγορά.

Είναι όλοι οι τύποι μάρσιπων κατάλληλοι για νεογέννητα μωράκια;

Γενικά ναι, ωστόσο ορισμένοι τύποι (ring sling, ελαστικό wrap και mei tai) θεωρούνται ιδανικοί για τα βρέφη.

Γιατί να διαλέξω ένα μάρσιπο;

Ένα μωρό σε μάρσιπο βρίσκεται σε άμεση επαφή με τη μαμά του. Όταν κουβαλάμε ένα μωρό σε sling, εκείνο αντιλαμβάνεται τη θέρμη του κορμιού μας, τις συχνές αλλαγές θέσης, το δυνατό άγγιγμα της αγκαλιάς μας, την κίνησή μας. Και φυσικά βρίσκει την ευκαιρία να μάθει να ισορροπεί το κεφάλι του, να στηρίζει τον κορμό του και να χρησιμοποιεί τους μύες του σώματός του για να κρατιέται πάνω μας. 

Τι δεν πρέπει να ξεχάσουμε όταν αγοράζουμε ένα μάρσιπο αγκαλιάς 

  • Αγοράζουμε πάντα το σωστό νούμερο. Πάντα διαλέγουμε μάρσιπο ανάλογα με το ύψος και το βάρος του παιδιού. Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η σωστή εφαρμογή είναι να πάρετε το μωρό μαζί σας στο κατάστημα και να το δοκιμάσετε παρέα!  
  • Ρωτάμε πάντα για τη σωστή θέση του μωρού. Δεν τοποθετούμε ποτέ το μάρσιπο πολύ χαμηλά Το να κρέμεται το μωρό χαμηλά, δεν είναι καλό ούτε για το μωρό, αλλά ούτε και για τη μέση σας. Το κεφάλι του μωρού πρέπει να είναι σε θέση ώστε να ξεκουράζεται στο στήθος σας και όταν μεταφέρεται στην πλάτη σας να ξεκουράζεται στον ώμο σας. Επίσης, όταν ένα μωρό είναι τοποθετημένο πολύ χαμηλά και οι ιμάντες είναι χαλαροί γέρνει κατά τη μεταφορά. 
  • Δεν καλύπτουμε το πρόσωπο του μωρού. Θα πρέπει πάντα να ρίχνετε μια γρήγορη ματιά στο μωρό σας ώστε να είστε βέβαιοι ότι το προσωπάκι του δεν είναι καλυμμένο από ύφασμα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ασφυξίας!  
  • Δεν κάνουμε έντονες δραστηριότητες  με το μωρό αγκαλιά. Πολλές γονείς όταν μεταφέρουν το μωρό τους με μάρσιπο έχουν την εντύπωση ότι μπορούν να ολοκληρώσουν κάποιες δουλειές τους και αφήνουν τα χέρια τους ελεύθερα. Ο μάρσιπος σας δίνει μια αίσθηση ελευθερίας κινήσεων αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορείτε να κάνετε τα πάντα όπως το να μαγειρεύετε πάνω από ένα καυτό τηγάνι. Θυμηθείτε πώς τα μωρά μπορούν να κινηθούν απότομα και οι ιμάντες να ξεδιπλωθούν. 
  • Δεν τοποθετούμε ποτέ το νεογέννητο  στο μπροστινό μέρος του μάρσιπου. Τα νεογέννητα χρειάζονται χρόνο για να ενισχύσουν τη δύναμη από το λαιμό τους. Η γενική σύσταση είναι να περιμένετε έως ότου το μωρό σας μπορέσει να κρατήσει το κεφάλι του ψηλά σταθερά, συνήθως στους 4-6 μήνες. 

Συμβουλές S.O.S 

  • Παρακολουθείτε διαρκώς εάν το μωρό σας αναπνέει σωστά.
  • Βεβαιωθείτε ότι το πηγούνι του βρέφους δεν ακουμπάει στον θώρακά του και ότι η πλάτη του στηρίζεται με ασφάλεια. 
  • Τοποθετήστε το μωρό σε όρθια θέση αμέσως μετά το θηλασμό. 
  • Βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να βλέπετε διαρκώς το πρόσωπο του μωρού σας και ότι δεν καλύπτεται από το ύφασμα του μάρσιπου. 
  • Μην χρησιμοποιείται τον μάρσιπο στο αυτοκίνητο. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά το απαραίτητο καθισματάκι. 
  • Μην συμμετέχετε σε φυσικές ασκήσεις που περιλαμβάνουν υπερβολικές αναπηδήσεις. Ένας χαλαρός περίπατος ή πεζοπορία είναι η ιδανική άσκηση για όσους γονείς χρησιμοποιούν μάρσιπο.