Μαθήματα διαχείρισης θυμού στα παιδιά

Μαθήματα διαχείρισης θυμού στα παιδιά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

 

 

 

 

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να τιθασεύουν τα συναισθήματά τους και να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους όταν θυμώνουν;

 

Ο θυμός είναι απλά ένα συναίσθημα. Κι όπως κάθε συναίσθημα είναι φυσιολογικός, θεμιτός, ακόμα και χρήσιμος σε πολλές περιπτώσεις. Ιδιαίτερα για τα παιδιά είναι πολύ διδακτικός γιατί όταν ξυπνάει μέσα τους, τα βοηθάει να κατανοήσουν πότε κάτι είναι άδικο ή λάθος.

 

 

 

Το κλειδί για να κρατήσουμε μόνο τα θετικά από κάποιο ξέσπασμα θυμού των παιδιών, είναι να εξασφαλίσουμε ότι η συμπεριφορά τους δεν βγαίνει έξω από τα όρια που έχουμε θέσει ως αποδεκτά. Από την άλλη, μαθαίνοντας από μικρή ηλικία στα παιδιά πώς να τιθασεύουν και να διαχειρίζονται το θυμό τους, θα τα βοηθήσει -όπως και εσάς- θα διατηρούν την ψυχραιμία τους και να λύνουν τα προβλήματά τους χωρίς εντάσεις.

 

Μερικές βασικές συμβουλές για να το καταφέρετε είναι οι εξής:

 

Βοηθήστε το παιδί να αναγνωρίσει το συναίσθημα

Εξηγήστε του πως αυτό που νιώθει είναι «θυμός» και όλοι οι άνθρωποι τον αισθανόμαστε όταν συμβαίνει κάτι που θεωρούμε ότι μας αδικεί. Μην το κρίνετε και μη θυμώνετε κι εσείς μαζί του. Επιστρατεύστε το χιούμορ σας και περιγράψτε το θυμό του σαν ένα άσχημο τερατάκι, όπως από αυτά που βλέπει στα κινούμενα σχέδια! Πείτε του ότι είστε διατεθειμένη να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσετε μαζί το πρόβλημα και να ξεπεράσει το θυμό. Μην ξεχνάτε πως ο τρόπος με τον οποίο εσείς χειρίζεστε το θυμό θα του δείξει τον τρόπο για να το κάνει κι εκείνο.

 

Σταματήστε το θυμό όσο είναι ακόμα νωρίς

Μελετήστε τη συμπεριφορά του ώστε να μπορείτε σιγά σιγά να αντιλαμβάνεστε το θυμό στο ξεκίνημά του, πριν κλιμακωθεί και προκαλέσει οργή στο παιδί. Όταν διαπιστώσετε ότι έχει αρχίσει να θυμώνει, βοηθήστε το να το αντιληφθεί κι εκείνο και στη συνέχεια υπενθυμίστε του κάποια από τις στρατηγικές για να τον τιθασεύει. Τέτοιες μπορεί να είναι να μετρήσει έως το 10, να απομακρυνθεί από την αιτία του θυμού μέχρι να ηρεμήσει ή να εκτονωθεί με «ανώδυνους» τρόπους όπως να μείνει μόνο σε ένα δωμάτιο και να βγάλει μια κραυγή.

 

Επιβραβεύεστε τη σωστή αντιμετώπιση

Κάθε φορά που το παιδί προσπαθεί και καταφέρνει να κουμαντάρει την κατάσταση και να μην αφήσει το θυμό να τον κυριεύσει σε σημείο που αντιδρά άσχημα, επιβραβεύστε το με μια αγκαλιά, μια βόλτα ή παίζοντας ένα αγαπημένο του παιχνίδι. Σε κάθε περίπτωση -ακόμα κι αν η αντίδρασή του δεν ήταν η καλύτερη- όταν το επεισόδιο τελειώσει, επισημάνετε τι θα μπορούσε να έχει κάνει διαφορετικά για να είναι η έκβαση καλύτερη.

 

Αναγνωρίστε τα σημάδια του θυμού

Τα συναισθήματα οδηγούν σε μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές στη συμπεριφορά αλλά και την εμφάνιση του παιδιού. Όταν θυμώνει, αυτές μπορεί να είναι:

  • Σφιγμένες γροθιές
  • Έντονες εκφράσεις στο πρόσωπο
  • Λεκτική έκρηξη
  • Χτυπήματα