Μεγαλώνοντας ένα γενναιόδωρο παιδί

Μεγαλώνοντας ένα γενναιόδωρο παιδί

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Μια από τις πιο σημαντικές αρετές που μπορεί να αποκτήσει ένα παιδί, είναι η γενναιοδωρία. Και αν θέλουμε να μάθει το παιδί μας να μοιράζεται θα πρέπει να το εκπαιδεύσουμε ανάλογα. Από ποια ηλικία είναι τα παιδιά γενναιόδωρα; Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά δεν είναι ικανά να καλλιεργήσουν τη γενναιοδωρία τους μέχρι κάποια ηλικία. Θα ήταν άλλωστε παράλογο να περιμένουμε από ένα νήπιο τριών ετών να μοιραστεί με ευκολία τα παιχνίδια του. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά δυσκολεύονται να καταλάβουν το λόγο για τον οποίο πρέπει να μοιράζονται. Οπότε το θέμα χρειάζεται ειδικούς χειρισμούς. Για παράδειγμα δεν υποχρεώνουμε το παιδί να δανείζει τα παιχνίδια του, αλλά το «εξοικειώνουμε» σταδιακά με την έννοια του δανεισμού και της γενναιοδωρίας προσπαθώντας να συσχετίσουμε αυτές τις έννοιες με το συναίσθημα της χαράς. Δηλαδή, «χαίρομαι όταν προσφέρω». Μετά τα τρία και μέχρι τα πέντε τους χρόνια, τα παιδιά αποκτούν μια αίσθηση της γενναιοδωρίας. Οπότε και  τότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να τους διδάξουμε την «τέχνη» της μοιρασιάς. Εύκολοι τρόποι για να του διδάξουμε τη γενναιοδωρία - Βρείτε διασκεδαστικούς και πρωτότυπους τρόπους να δείξετε στο παιδί την έννοια και την αξία της γενναιοδωρίας. Γενικά, αποφύγετε τις κουραστικές συζητήσεις και διδαχές και συνδυάστε την εκμάθηση με την ψυχαγωγία. - Συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων ανθρώπων. Ένα παιδί που μπορεί να βάλει τον εαυτό του στη θέση κάποιου άλλου, μπορεί πιο εύκολα να κατανοήσει και τα συναισθήματά του. Επειδή αυτό όμως, απαιτεί προσπάθεια στην πράξη, μπορείτε να βοηθήσετε, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να το βάλετε να σκεφτεί. Θα μπορούσατε να του πείτε για παράδειγμα: «Όταν οι άλλοι άνθρωποι χρειάζονται κάτι που έχουμε και που θα μπορούσαμε να τους δώσουμε, θα είμαστε γενναιόδωροι αν το μοιραστούμε μαζί τους». - Ανακαλύψτε πώς αισθάνεται το παιδί σας όταν κάποιος μοιράζεται κάτι μαζί του, προκειμένου να το βοηθήσετε να καταλάβει ότι η γενναιοδωρία είναι αμοιβαίο συναίσθημα. Θα μπορούσατε να του πείτε: «Πάω στοίχημα ότι χάρηκες πολύ που ο φίλος σου μοιράστηκε τα πατατάκια μαζί σου, έτσι δεν είναι;»
  • Γίνετε εσείς το παράδειγμα προς μίμηση και επιδείξτε γενναιόδωρη στάση, όσο πιο συχνά μπορείτε. Αναζητήστε τρόπους για να μοιραστείτε τα δικά σας πράγματα με άλλους, ώστε το παιδί να δει τη γενναιοδωρία στην πράξη. Αφήστε έναν ηλικιωμένο να περάσει μπροστά σας στο ταμείο ενός καταστήματος και δωρίστε τα πράγματα που δεν χρειάζεστε πια. Κάποια στιγμή, το παιδί θα θελήσει να ακολουθήσει το παράδειγμά σας.
  • Το πιο σημαντικό από όλα είναι να μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε το παιδί σας κάθε φορά που ακολουθεί τη συμπεριφορά που του έχετε υποδείξει, ώστε να μπορέσει να την επαναλάβει ξανά στο μέλλον.
- Καλό θα ήταν να θυμίζουμε συχνά στα παιδιά, πόσο ευχαριστημένοι θα είναι οι φίλοι τους με αυτή τη μοιρασιά, αλλά και εμείς οι ίδιοι. Η επιβράβευση είναι πάντα καλή, όχι μόνο για τον αυθορμητισμό τους, αλλά και γιατί θα τα κάνει να νιώσουν πιο σίγουρα για τις γενναιόδωρες πράξεις τους. - Ενθαρρύνετε το παιδί να επιτρέπει σε έναν φίλο του να ασχολείται με ένα αγαπημένο του παιχνίδι, θυμίζοντάς του ότι κι εκείνος ήθελε να παίξει με τα παιχνίδια του φίλου του. Θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να έχει μόνο απαιτήσεις από τους άλλους, αλλά να δίνει και εκείνο με αυθορμητισμό κάποια δικά του πράγματα. - Τέλος, πολύ βοηθητικά στην όλη διαδικασία εκμάθησης, είναι  τα παιχνίδια που παίζονται με περισσότερα παιδιά. Ένα επιτραπέζιο, για παράδειγμα, μπορεί να διδάξει ένα παιδί ότι θα πρέπει να περιμένει υπομονετικά τη σειρά του για να παίξει και ότι η νίκη δεν μπορεί να είναι πάντα δική του. Με τη συνεργασία της Βάλιας Καντούνη-ψυχολόγος