Μήπως στην οικογένειά σας κυριαρχεί το στρες; Αναγνωρίστε τα σημάδια

Μήπως στην οικογένειά σας κυριαρχεί το στρες; Αναγνωρίστε τα σημάδια

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Όχι ότι δεν έχουμε τόσους λόγους να είμαστε αγχωμένοι, αλλά ως γονείς οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι το δικό μας στρες δημιουργεί μια γενικότερη ένταση στο σπίτι και προκαλεί άγχος και στα παιδιά, τα οποία είναι ακόμα πιο δύσκολο να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση. Πώς θα καταλάβουμε όμως ότι η οικογένειά μας διακατέχεται από στρες και -κυρίως- πώς θα το αντιμετωπίσουμε;

 

Μάθετε να «διαβάζετε» τα σημάδια και δράστε όσο πιο άμεσα γίνεται!

 

Έχετε όλοι προβλήματα ύπνου

Μια από τις πρώτες λειτουργίες που επηρεάζονται όταν είμαστε αγχωμένοι είναι ο ύπνος. Επιπλέον, η αϋπνία ή ο κακής ποιότητας ύπνος συμβάλλει στη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου, αφού όταν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά είμαστε πιο άκεφοι, πιο νευρικοί και τελικά ακόμα πιο στρεσαρισμένοι! Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Εάν δεν κοιμούνται αρκετά ή εάν σηκώνονται πολλές φορές μέσα στη νύχτα από τα κρεβάτια τους, αυτό συχνά αποτελεί ένδειξη ότι κάτι τα απασχολεί. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα στο σπίτι την ώρα του ύπνου και δοκιμάστε να αρχίσετε να κοιμάστε οικογενειακώς μισή-μία ώρα νωρίτερα ώστε να ξεκουράζεστε όσο έχει ανάγκη ο οργανισμός σας.

 

Φωνάζετε ο ένας στον άλλον

Εάν στο σπίτι σας κυριαρχεί η ένταση και οι φωνές, δεν χρειάζεται να αναρωτιέστε μήπως ζείτε σε ένα περιβάλλον γεμάτο στρες! Η απάντηση είναι, προφανώς, «ναι». Η λύση είναι να προσπαθήσετε να ελέγξετε τον τόνο της δικής σας φωνής και τις δικές σας εκρήξεις, αλλά και να περνάτε περισσότερο «χαλαρό», ποιοτικό χρόνο όλοι μαζί. Εάν νιώθετε να χάνετε τον έλεγχο είναι προτιμότερο να εξηγήσετε στα παιδιά ότι δεν μπορείτε να διατηρήσετε άλλο την ψυχραιμία σας και χρειάζεστε ένα διάλειμμα, για να μείνετε μόνη και να ηρεμήσετε. Θα τους δώσει ένα πολύτιμο μάθημα για το τι πρέπει να κάνουν κι εκείνα όταν εκνευρίζονται.

 

Αποφεύγετε να τρώτε όλοι μαζί

Η αλήθεια είναι πως όταν υπάρχει ένταση μέσα στο σπίτι είναι δύσκολο να απολαύσετε ένα οικογενειακό γεύμα και πολύ πιο πιθανό κάποια από τα μέλη της οικογένειας να επιλέξουν να φάνε κάτι στο πόδι ή να μην φάνε καθόλου. Για να (ξανα)κάνετε την ώρα του φαγητού μια ευχάριστη εμπειρία, δοκιμάστε να εφαρμόσετε τον κανόνα «όχι κινητά και τηλεόραση όταν τρώμε» και φροντίστε να συνδυάζετε το γεύμα σας με ευχάριστες συζητήσεις και όχι με επιπλήξεις και καυγάδες.

 

Τα παιδιά σας έχουν τάσεις απομόνωσης

Τα περισσότερα παιδιά όταν περνούν στρεσογόνες καταστάσεις έχουν την τάση να αποσύρονται, να προτιμούν να μένουν μόνα στο δωμάτιό τους ή -εάν είναι πιο μικρά- να μην ανυπομονούν να συναντήσουν φίλους τους και να παίξουν. Εάν κάτι τέτοιο βλέπετε να συμβαίνει στο δικό σας παιδί προσπαθήστε να κρατήσετε ανοιχτό το δίαυλο της επικοινωνίας μαζί του. Εάν πιστεύετε ότι όλα ξεκινούν από το δικό σας στρες, παραδεχτείτε το και μιλήστε ανοιχτά για ό,τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να το αντιμετωπίσετε. Δοκιμάστε να υιοθετήσετε όλοι μαζί πιο υγιεινές συνήθειες (να τρώτε πιο σωστά, να γυμνάζεστε κ.λπ.) που θα σας βοηθήσουν να είστε πιο χαρούμενοι και πιο ήρεμοι.