Το ταξίδι με μωρό στο αεροπλάνο είναι μια εμπειρία που μπορεί να φαντάζει τόσο υπέροχη, αφού μπορεί να είναι το πρώτο σου ταξίδι στο εξωτερικό αφού έγινες μαμά, αλλά συγχρόνως μπορεί να γίνει αγχωτική.
Τι θα γίνει αν κλάψει το μωρό μου; Μήπως ενοχ ...
6 Ιουνίου 2016
Τους καλοκαιρινούς μήνες (και όχι μόνο) είναι σημαντικό να προστατευόμαστε όλοι από τις ακτίνες του ήλιου. Πόσο μάλλον τα μωρά! Επειδή όμως οι ανάγκες της βρεφικής και παιδικής επιδερμίδας σε ό,τι αφορά την ηλιοπροστασία είναι διαφορετικές από τις δικές μας, ο ειδικός μας δίνει λεπτομερείς οδηγίες για να απολαύσουμε οικογενειακώς το καλοκαίρι χωρίς απρόοπτα!
Τα μωρά ηλικίας έως 6 μηνών, καλό είναι να αποφεύγουν εντελώς την έκθεση στον ήλιο -ιδιαίτερα τις ώρες της ημέρας που η ακτινοβολία είναι πιο ισχυρή, δηλαδή από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Μετά την ηλικία των έξι μηνών, ένα παιδιάκι μπορεί να είναι σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά θα πρέπει να φροντίζετε να βρίσκεται ως επί το πλείστον στη σκιά.
Έως την ίδια ηλικία (6 μηνών) θα πρέπει να αποφεύγεται και η χρήση αντηλιακών. Επειδή η βρεφική επιδερμίδα είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και στα μωρά ο λόγος της επιφάνειας δέρματος σε σχέση με το βάρος του σώματος είναι μεγαλύτερος, ο κίνδυνος από την έκθεση στα χημικά συστατικά των προϊόντων είναι πιο αυξημένος.
Από την ηλικία των 6 μηνών και μετά είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε κάποιο αντηλιακό ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά. Προτιμήστε κάποιο ευρέως φάσματος, το οποίο προστατεύει εξίσου από τις ακτίνες UVA και UVB. Ένας δείκτης SPF 15 έως 30 είναι αρκετός. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε μεγαλύτερο.
Απλώστε το σε κάθε επιφάνεια του δέρματος που δεν καλύπτεται από ρούχο, περίπου ένα τέταρτο πριν βγείτε εκτός σπιτιού. Μην ξεχάσετε τα χέρια, τις πατούσες, το πίσω μέρος του λαιμού και τα αφτιά -σημεία που πολλοί ξεχνάνε όταν βάζουν αντηλιακό.
Δοκιμάστε το αντηλιακό πριν την πρώτη χρήση σε μια μικρή επιφάνεια για να βεβαιωθείτε ότι δεν προκαλεί ερεθισμό.
Εάν το μωρό έχει δερματίτιδα, έκζεμα ή κάποια άλλη ευαισθησία στο δέρμα, για την οποία χρησιμοποιείτε ειδικές κρέμες, απλώστε πρώτα αυτές και στη συνέχεια, αφού περάσουν περίπου 30 λεπτά, βάλτε το αντηλιακό.
Μια καλή επιλογή είναι τα αντηλιακά που περιέχουν ως βασικό συστατικό ψευδάργυρο ή τιτάνιο, γιατί δεν εκθέτουν το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σε μεγάλη ποσότητα χημικών ουσιών.
Μην ξεχνάτε να επαναλαμβάνετε την επάλειψη με αντηλιακό κάθε δύο ώρες εφόσον εξακολουθείτε να βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο. Αν είστε στη θάλασσα, βάλτε ξανά αντηλιακό στο μωρό όταν βγει από τη θάλασσα -ακόμα κι αν έχετε χρησιμοποιήσει κάποιο αδιάβροχο προϊόν.
Εκτός, από το αντηλιακό που είναι απαραίτητο για κάθε ηλικία, φροντίστε να προστατεύετε το μωρό από τον ήλιο και με το σωστό ντύσιμο που περιλαμβάνει καπέλο, ελαφριά και άνετα βαμβακερά ρούχα που καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια του δέρματος. Καλό είναι να φοράει μπλούζα και όταν παίζει με το νερό ή μέσα στη θάλασσα -υπό την προϋπόθεση ότι έχετε πάρει μαζί σας μια στεγνή για να την αλλάξετε όταν βγει.
Μην ξεχνάτε να προστατεύετε το μωρό από τις ακτίνες του ήλιου και όταν κυκλοφορείτε με το αυτοκίνητο. Βάζετέ του πάντα αντηλιακό και χρησιμοποιήστε ένα ειδικό κάλυμμα για ηλιοπροστασία στα πίσω τζάμια.
Με την συνεργασία της Εύης Τσάτη (πλαστικός χειρουργός, δρ. της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Ph.D. Ebopras, Aesthetic and Reconstructive Surgery).