logo-deltamoms
Search
Close this search box.

Ο ρόλος του πατέρα στις οικογενειακές διακοπές

Ο ρόλος του πατέρα στις οικογενειακές διακοπές

Ο χρόνος που περνά ένας πατέρας με τα παιδιά του είναι πολύτιμος  για πολλούς λόγους. Ο πρώτος και σημαντικότερος, είναι ότι τα παιδιά βλέπουν το χρόνο που τους αφιερώνουμε ως ένδειξη αγάπης. Επίσης ο χρόνος που αφιερώνει ένας μπαμπάς στο παιδί του, του επιτρέπει να ανακαλύψει στοιχεία της προσωπικότητας του παιδιού, τις ελπίδες, τους φόβους, τις προσδοκίες και τα ιδανικά του. Αυτή η καλλιέργεια των σχέσεων του πατέρα με τα παιδιά του είναι καθοριστικής σημασίας και η επιρροή του ως πρότυπο διαμορφώνει το χαρακτήρα και την προσωπικότητα των παιδιών. Οι επιδράσεις του πατέρα θα συνοδεύουν το παιδί του για πάντα στην ενήλικη ζωή του. Ας μην ξεχνάμε, ότι για το παιδί, ο πατέρας είναι η επιβεβαίωση, η ασφάλεια, η εμπιστοσύνη, η οικειότητα και η στήριξη.

Η  σωστή κατανομή του χρόνου και ενέργειας μεταξύ οικογένειας, επαγγελματικών υποχρεώσεων, οικονομικών και προσωπικών αναγκών για ένα πατέρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γι’ αυτό, το καλοκαίρι αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να γίνουν οι σχέσεις μεταξύ πατέρα και παιδιών πιο στενές, επομένως και πιο ουσιαστικές.

Γιατί είναι σημαντικό να αφιερώνει χρόνο ένας πατέρας στο παιδί του (και) το καλοκαίρι

Η ασχολία του πατέρα με το παιδί τού δίνει την ευκαιρία να ξαναζήσει ο ίδιος κάποιες χαρές από τη δική του παιδική ζωή: Τη χαρά του παιχνιδιού, μια δυσκολία που ξεπεράστηκε σωστά, μια επιτυχία ή μια αποτυχία.

Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, οι δραστηριότητες όλης της οικογένειας μαζί δημιουργούν υπέροχες αναμνήσεις στα παιδιά.

Οι μπαμπάδες παίζουν συνήθως ζωηρά παιχνίδια με τα παιδιά και κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών αυτών το παιδί εξερευνά, γνωρίζει, αποδέχεται τα όρια του και αποκτά τον έλεγχο της πραγματικότητας. Και βέβαια, αποκτώντας τον έλεγχο αυτό, το παιδί κερδίζει σε αυτογνωσία και αυτοεκτίμηση.

Συνήθως οι μπαμπάδες λατρεύουν την περιπέτεια και είναι πάντα πρόθυμοι για εξερευνήσεις, βόλτες με τα ποδήλατα, σκαρφαλώματα! Για το παιδί, το να έχει κάποιον που θα τον καθοδηγεί με ασφάλεια σε «περιπέτειες» αποτελεί ένα πολύ καλό τρόπο να μάθει να παίρνει ρίσκα με ασφάλεια.
 

Οι περισσότεροι μπαμπάδες αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στα παιδιά εξαιτίας της δουλειάς τους. Ακριβώς γι’ αυτό, συνήθως, ο χρόνος που περνάνε μαζί τους είναι πλούσιος και εποικοδομητικός. Μοιράζονται διάφορες δραστηριότητες, παίζουν μαζί τους και προσπαθούν να κάνουν όσα περισσότερα ευχάριστα και διασκεδαστικά πράγματα μπορούν, για να καλύψουν κάπως το κενό της απουσίας τους.

Επειδή οι περισσότεροι μπαμπάδες δεν έχουν εμμονή με την τάξη και την καθαριότητα, είναι πολύ πιο ελαστικοί με τα παιδιά. Δείχνουν μεγαλύτερη επιείκεια στην αδυναμία των παιδιών να είναι τακτικά και προσεκτικά στη βρομιά και αυτό δίνει στα παιδιά μια αίσθηση ελευθερίας. Που τώρα το καλοκαίρι, σαφώς και την χρειάζονται πολύ τα παιδιά.

Με τη συνεργασία της Βάλιας Καντούνη, ψυχολόγου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ