Όλες οι νέες μανούλες γνωρίζουμε ότι λίγες μέρες αφότου γεννήσουμε πρέπει να επισκεφθούμε τον παιδίατρο με το μωρό μας για μια τυπική, καθιερωμένη εξέταση. Για να δούμε ότι όλα βαίνουν καλώς με την υγεία του. Όσον αφορά, όμως, την πρώτη επίσκεψη στον ...
8 Νοεμβρίου 2016
Για να προφυλάξουμε ένα παιδί από τις συχνές ιώσεις είναι σημαντικό να φροντίζουμε τη διατροφή του.
Όταν ένας οργανισμός σιτίζεται σωστά, εξασφαλίζει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη για να αμυνθεί καλύτερα σε μια πιθανή λοίμωξη. Για το λόγο αυτό, τα παιδιά θα πρέπει να ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν άφθονες βιταμίνες και, κυρίως, βιταμίνη C.
Οι κανόνες για τη σωστή διατροφή ενάντια στις ιώσεις
Δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα και στο πρωινό. Επειδή ο οργανισμός έχει ξοδέψει τα ενεργειακά του αποθέματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο μεταβολισμός χρειάζεται ενέργεια για να κινητοποιηθεί.
Μειώστε στα παιδικά γεύματα τις τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά, όπως τα έτοιμα γεύματα, τα αλλαντικά, τα λιπαρά κρέατα, τα μπισκότα βουτύρου.
Αυξήστε την ποσότητα σε ω3 κα ω6 λιπαρά που καταναλώνει το παιδί. Υπάρχουν στα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο. Ιδιαίτερα το ελαιόλαδο είναι επιπλέον πλούσιο σε βιταμίνη Ε, η οποία έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση -καλό είναι να τρώει και ελιές που διαθέτουν 60 φορές περισσότερο ασβέστιο και 10 φορές περισσότερο φώσφορο.
Εξασφαλίστε ποικιλία φρούτων και λαχανικών τα οποία είναι πλούσια σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη C, που βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών οι οποίες αυξάνονται σε περίπτωση λοίμωξης. Περιέχουν επίσης βιταμίνες A, D και Ε
Οι τροφές με προβιοτικά και πρεβιοτικά, όπως τα ζωντανά γιαούρτια, το ξινόγαλα, το κεφίρ, αποτελούν μια πολύ καλή ασπίδα ενάντια στις ιώσεις.
Ενυδατώστε τον οργανισμό του παιδιού με νερό, φρούτα, χυμούς, αλλά και σούπες λαχανικών.
Φροντίστε να καταναλώνει τακτικά μέσα στην εβδομάδα τροφές όπως άπαχο κρέας, ψάρια και θαλασσινά, αυγά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, δημητριακά, συκώτι, πράσινα λαχανικά, οι οποίες είναι πλούσιες σε διάφορα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνες Α, Ε, Β12, Β6, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο όπου όλα μαζί παίζουν σπουδαίο ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία και άμυνα του οργανισμού. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η έλλειψη σεληνίου, αλλά και ψευδαργύρου, μπορεί να ευθύνονται για μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Σελήνιο βρίσκεται σε άφθονη ποσότητα σε πουλερικά, ξηρούς καρπούς, αυγά και τυρί.
Περιορίστε όσο είναι δυνατόν την κατανάλωση ζάχαρης.
Με τη συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη, διαιτολόγος-διατροφολόγος