Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 άδειο pouch Smart χυμού
Χρωματιστούς σπάγκους ή κορδέλες
Χρωματιστές ταινίες τύπου washi tape
Color spray ή ακρυλικές μπογιές
Ματάκια χειροτεχνίας
Ψαλίδι
Υγρή κόλλα
Διακορευτή χαρτιού
Οδηγί ...
31 Οκτωβρίου 2014
Εσείς μαγειρεύετε ειδικό φαγητό για τα παιδιά, αλλά ο σύζυγός σας επιμένει ότι πρέπει να τρώνε ό,τι και οι ενήλικες.
Εσείς δεν θέλετε τα παιδιά σας να παίζουν με όπλα, αλλά μπαμπάς έφερε πιστόλια και τους προτείνει να παίξουν κλέφτες και αστυνόμους.
Έχετε αναρωτηθεί για τα αντιφατικά μηνύματα που στέλνετε στα παιδιά σας;
Χαλαρώστε.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το να έχουν διαφορετική προσέγγιση και άποψη οι γονείς μπορεί να είναι ακόμη και θετικό. Εάν οι γονείς συζητούν τακτικά μεταξύ τους τις θέσεις, τις απόψεις και τις ανησυχίες τους, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα αναθρέψουν παιδιά που θα έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζονται ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις.
«Λέω στους γονείς ότι καλό είναι να συμφωνούν στη γενική γραμμή που θέλουν να ακολουθήσουν, γιατί είναι πολύ δύσκολο να συμφωνούν σε όλα», αναφέρει η Κάιλ Προυέτ, Καθηγήτρια κλινικής Παιδοψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Yale και συγγραφέας του Partnership Parenting.
«Νομίζω ότι το πρόβλημα δημιουργείται όταν οι γονείς δεν μπορούν να προχωρήσουν σε κάποιο συμβιβασμό», εξηγεί και η ψυχολόγος Λίζα Ντάνινγκ, συγγραφέας του Good Parents Bad Parenting και συμπληρώνει: «Είναι τόσο απόλυτοι. Πιστεύουν: «Ο δικός μου τρόπος είναι ο σωστός. Ο δικός σου τρόπος είναι λάθος» και δεν είναι διατεθειμένοι να εργαστούν από κοινού για να βρεθούν κάπου στη μέση».
Δείτε όμως, τι μπορείτε να κάνετε.
Πάρτε ορισμένες αποφάσεις μπροστά στα παιδιά
Δεν είναι λάθος να διαφωνούν οι γονείς μπροστά στα παιδιά, αρκεί να είναι για μικρά θέματα και να γίνεται με σεβασμό για τη γνώμη του άλλου. Τουναντίον, με τον τρόπο αυτό δείχνετε στα παιδιά πώς να ακούν το συνομιλητή τους και να βρίσκουν από κοινού λύσεις, μιλώντας ήρεμα και με λογική.
«Ένα πράγμα που χρειάζεται να διδάξουμε στα παιδιά είναι πώς να λύνουν τα προβλήματα όταν διαφωνούν με κάποιον», εξηγεί η Ντάνινγκ και συμπληρώνει: «Πολλά παιδιά δεν ξέρουν πώς να συμβιβάζονται γιατί δεν έχουν δει κάτι τέτοιο να συμβαίνει στο περιβάλλον τους».
Συμφωνήστε ότι διαφωνείτε
Συμφιλιωθείτε με την ιδέα ότι δεν γίνεται να συμφωνείτε σε όλα με το σύντροφό σας και πως δεν μπορείτε να ελέγχετε όλες τις καταστάσεις. «Οι μαμάδες για παράδειγμα είναι συνήθως πιο αυστηρές σε θέματα ασφάλειας. Μπορεί να μην επιτρέπουν το skateboard ή το σκαρφάλωμα. Οι μπαμπάδες επιτρέπουν λίγο περισσότερο κίνδυνο. Αυτό που έχει σημασία για τους γονείς είναι να συμφωνήσουν για τα βασικά θέματα ασφάλειας. Ότι φοράμε πάντα ζώνη στο αυτοκίνητο και δεν διασχίζουμε το δρόμο χωρίς να κρατάμε το χέρι του γονέα», εξηγεί η Ντάνινγκ.
Στηρίξτε το σύντροφό σας μπροστά στα παιδιά
Επιλέξτε τις μάχες σας. Ξεκαθαρίστε ποια θέματα είναι για σας ασυμβίβαστα –όπως για παράδειγμα η ασφάλεια και η ώρα του ύπνου– και επιλέξτε αυτά στα οποία μπορείτε να είστε πιο ευέλικτοι. Εάν ο σύντροφός σας έχει πάρει κάποια μεγάλη απόφαση με την οποία δεν συμφωνείτε, συζητήστε μαζί του κατ’ ιδίαν.
«Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να μην κριτικάρουν ο ένας τον άλλον και να μη ρίχνουν ευθύνες μεταξύ τους», εξηγεί η Φραν Γουόλφις οικογενειακή σύμβουλος και συγγραφέας του «The self aware parent» και συμπληρώνει: «Τα παιδιά χρειάζεται να γνωρίζουν ότι ο ένας γονέας υποστηρίζει τον άλλο, ότι αγαπιούνται και πως είναι ενωμένη ομάδα».
«Εάν ο Γιώργος χρειάζεται να πάει για ύπνο νωρίς και ο ένας γονέας του επιτρέπει στα κρυφά να δει λίγο ακόμη τηλεόραση, τότε υπονομεύει το κύρος του άλλου γονέα στα μάτια του παιδιού», εξηγεί η Ντάνινγκ και συμπληρώνει: «Έτσι δημιουργούνται προβλήματα όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στη σχέση του ζευγαριού».
Αντιδράστε θετικά όταν τα παιδιά τονίζουν τις μεταξύ σας διαφορές
Είναι λογικό τα παιδιά να αναρωτηθούν για τη διαφορά απόψεων μεταξύ των γονέων. Και μπορεί να εκφράσουν αυτή τους την απορία. Εκμεταλλευτείτε την περίσταση για να τους εξηγήσετε πως οι άνθρωποι δεν συμφωνούν πάντα σε όλα μεταξύ τους. Μιλήστε τους για τον αλληλοσεβασμό, για την αξία της συζήτησης και των αμοιβαίων υποχωρήσεων. Αυτή η διαδικασία θα σας φανεί πολύ χρήσιμη αργότερα.
Διεκδικήστε τη συνέπεια των αποφάσεων, ακόμη και σε περίπτωση χωρισμού
Ακόμη κι αν οι γονείς αποφάσισαν ότι πρέπει να χωρίσουν, είναι σημαντικό να τηρούν τους ίδιους κανόνες και στα δύο σπίτια. Θέματα όπως η μελέτη, η ώρα του ύπνου και η πειθαρχία πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο και από τους δύο γονείς. Αυτό βεβαίως, δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά αν ο χωρισμός δεν έγινε με ομαλό τρόπο. Να θυμάστε ότι εσείς μπορείτε να ελέγχετε μόνο όσα συμβαίνουν στο δικό σας σπίτι και ξεκαθαρίστε στα παιδιά τι απαιτήσεις έχετε από εκείνα.
«Είναι καλύτερο για τους γονείς να είναι ειλικρινείς με τα παιδιά. Είναι προτιμότερο να πείτε «στο σπίτι της μαμάς κοιμόμαστε πιο νωρίς από ότι στο σπίτι του μπαμπά», εξηγεί η Γουόλφις.