Παιδί άρρωστο στο σπίτι: 13 ιδέες για να ψυχαγωγήσετε τους μικρούς ασθενείς

Παιδί άρρωστο στο σπίτι: 13 ιδέες για να ψυχαγωγήσετε τους μικρούς ασθενείς

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Το κυριότερο πράγμα που χρειάζεται το άρρωστο παιδί είναι ξεκούραση. Είναι δύσκολο όμως, να πείσετε το άρρωστο (και πιθανότατα γκρινιάρικο αυτή τη δύσκολη μέρα) παιδί σας να μείνει ήσυχο και να ξεκουραστεί. Η τηλεόραση και το tablet δεν είναι η μόνη λύση. Δείτε μερικές δημιουργικές και διασκεδαστικές ιδέες για τους μικρούς σας ασθενείς.
  • Συχνές εναλλαγές: Τα παιδιά ούτως ή άλλως βαριούνται συχνά. Πόσο μάλλον όταν είναι άρρωστα και γκρινιάρικα. Οργανωθείτε λοιπόν εξ’ αρχής φτιάχνοντας μία λίστα των πραγμάτων που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι.
  • Μη μένετε στο ίδιο μέρος. Μην κρατάτε το παιδί όλη την ημέρα στο κρεβάτι ή στον καναπέ (κι εμείς θα τρελαινόμασταν). Βρείτε διαφορετικά σημεία όπου θα μπορούσε να κάτσει και να ξεκουραστεί. Στην ανάγκη φτιάξτε μία «σπηλιά» από μαξιλάρια ή αφήστε το να χουζουρέψει στο δικό σας κρεβάτι – που τόσο πολύ άλλωστε, επιθυμεί.
  • Περιορίστε την τηλεόραση και το tablet. Είναι σαφές ότι δε θα μπορέσετε να τα αποφύγετε όσο το παιδί είναι κλεισμένο στο σπίτι, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να περάσει όλη την ημέρα μπροστά σε μία οθόνη. Όταν άλλωστε τα παιδιά βλέπουν πολλή τηλεόραση, δυσκολεύονται να κοιμηθούν.
  • Επιστρατεύστε επιτραπέζια παιχνίδια και παζλ. Να έχετε όμως, υπόψη ότι τα άρρωστα παιδιά είναι πιο γκρινιάρικα και «αντέχουν» λιγότερο την απογοήτευση της ήττας. Επιλέξτε λοιπόν περισσότερο συνεργατικά παιχνίδια και όχι ανταγωνιστικά.
  • Κατασκευές: Πλαστελίνες και απλές χειροτεχνίες με ό,τι έχετε στο σπίτι μπορεί να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες σε τέτοιες περιπτώσεις. Διακοσμήστε ένα παλιό χαρτονένιο κουτί ή τα ρολά από το χαρτί της κουζίνας. Σημασία έχει η διαδικασία και όχι το αποτέλεσμα. Εάν το παιδί δεν μπορεί να φτάσει στο τραπέζι που έχετε για τέτοιες εργασίες, τοποθετήστε έναν μεγάλο δίσκο στο κρεβάτι του.
  • Κουκλοθέατρο και παιχνίδια μίμησης. Με τα λούτρινα που υπάρχουν στο δωμάτιό του μπορείτε να στήσετε ένα κανονικό νοσοκομείο για παιδιά. Τα αρκουδάκια του μπορούν να παίξουν το ρόλο του γιατρού που το κάνουν να αισθανθεί καλύτερα, το λαγουδάκι μπορεί να πάρει τη θερμοκρασία και οι κούκλες από το κουκλοθέατρο θα το ρωτούν εάν νοιώθει καλύτερα. Τα παιχνίδια μίμησης είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να καταλάβετε ακριβώς τι αισθάνεται το παιδί. Αφήστε και εκείνο να παίξει το ρόλο του γιατρού και να περιποιηθεί τα άρρωστα κουκλάκια του.
  • Ζωγραφίστε: Θα διαπιστώσετε ότι οι μαρκαδόροι και τα πινέλα είναι οι καλύτεροί σας σύμμαχοι σε τέτοιες περιπτώσεις.
  • Βιβλία: Ένα καλό παραμύθι ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Κατεβάζει την ένταση και χαλαρώνει το παιδί.
  • Δείτε οικογενειακές φωτογραφίες από τα οικογενειακά σας άλμπουμ ή ακόμη και από το κινητό σας. Δείξτε του πως ήσασταν εσείς παιδί, δείτε μαζί φωτογραφίες από το γάμο σας ή τη βάφτισή του και πείτε του ιστορίες από τα παλιά.
  • Χαλάρωση με ένα καλό μπάνιο. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσει ένα άρρωστο παιδί. Γεμίστε την μπανιέρα, βάλτε και μερικά παιχνίδια και αφήστε το (όσο επιτρέπει η κατάστασή του) να παίξει και να χαλαρώσει.
  • Το παιχνίδι των 20 ερωτήσεων. Παλιά κλασική συνταγή. Ο ένας παίκτης βάζει κάτι στο μυαλό του και ο δεύτερος προσπαθεί να το βρει θέτοντας ερωτήσεις. Οι απαντήσεις πρέπει να είναι μονολεκτικές. Μόνο «ναι» και «όχι».
  • Φτιάξτε ιστορίες. Ξεκινήστε εσείς την ιστορία με μία πρόταση στην οποία θα βάλετε όλη σας τη φαντασία. Συνεχίστε την ιστορία εναλλάξ και δείτε που θα καταλήξει. Το πιθανότερο είναι πως θα εντυπωσιαστείτε από τη δημιουργικότητα του παιδιού σας.
  • Μεταμφιεστείτε: Εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του παιδιού. Ξετρυπώστε παλιές αποκριάτικες στολές, δικά σας αξεσουάρ, καπέλα, τσάντες και μαντήλια. Φορέστε τα και υποδυθείτε τους αντίστοιχους ρόλους.