Σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς καβουρδίζουμε το σουσάμι για 10 λεπτά.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μέλι και μόλις αρχίζει να βγάζει φουσκάλες ξεκινάμε να ανακατεύουμε διαρκώς για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσ ...
5 Σεπτεμβρίου 2022
Εκτέλεση
Ποιος δεν λαχταρά να απολαύσει αγαπημένα πάνκεϊκς για πρωινό, brunch ή σνακ; Γιατί να αποτελούν εξαίρεση οι μικροί μας φίλοι;
Τα pancakes έχουν μπει για τα καλά στη διατροφή μας, αποτελούν δημοφιλέστατο πλέον γεύμα και έχουν αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Τα συναντάμε πια, σχεδόν, παντού σε γλυκές και αλμυρές παραλλαγές, ενώ εύκολα μπορούμε να τα παρασκευάσουμε και στο σπίτι.
Η κλασική συνταγή των pancakes αποτελείται από αλεύρι, γάλα, αυγό, ζάχαρη και βούτυρο, ενώ τα συνοδευτικά τους ποικίλουν από πραλίνες, βούτυρα ξηρών καρπών, μέλι, φρούτα, μέχρι τυριά και αλλαντικά στην αλμυρή εκδοχή τους. Αν και νόστιμα, όλα τα παραπάνω συστατικά και συνοδευτικά καθιστούν τα pancakes συχνά, όχι και τόσο υγιεινές επιλογές, αφενός, γιατί αυξάνεται κατά πολύ το θερμιδικό τους φορτίο αφετέρου, διότι ποιοτικά περιέχουν αρκετά κορεσμένα λιπαρά και απλά σάκχαρα.
Ευτυχώς, η μαγειρική μας επιτρέπει παραλλαγές και υπάρχει πληθώρα συνταγών που βελτιώνουν κατά πολύ τη θρεπτική αξία των pancakes. Αυτή εξαρτάται από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για να τα παρασκευάσουμε αλλά και για να τα σερβίρουμε.
Έχουμε για εσάς την πιο νόστιμη και εύκολη συνταγή για σούπερ υγιεινά pancakes, για να φτιάξετε το σαββατοκύριακο για εσάς και τα παιδιά σας. H συγκεκριμένη εκδοχή είναι ελεύθερη γλουτένης και λακτόζης, ενώ φτιάχνεται με μόλις δύο υλικά που σπάνια λείπουν από την κουζίνα μας. Πρόκειται για μια ιδανική επιλογή γεύματος για παιδιά, εγκύους ή θηλάζουσες μητέρες και φυσικά, για όλους τους υπόλοιπους, είτε προσέχουν τη διατροφή τους είτε όχι. Σημειώστε, επίσης, πως το συγκεκριμένο γεύμα μπορεί να προσφερθεί ακόμη και σε παιδιά από 6 μήνων και πάνω, που ακολουθούν εισαγωγή στερεών τροφών με τη μέθοδο baby led weaning, φροντίζοντας πάντα να είναι επαρκώς ψημένα, καθώς περιέχουν αυγό.
Τα συγκεκριμένα pancakes παρέχουν φυτικές ίνες και φυσικά σάκχαρα από τη μπανάνα, η οποία είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο και μαγγάνιο. Επίσης, τα αυγά αποτελούν μια άριστη πηγή πρωτεΐνης, είναι πλούσια σε σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και επιπλέον περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών Ε, Κ, D και ασβέστιο.
Μπορείτε να τα σερβίρετε με λίγο μέλι ή σιρόπι σφενδάμου, ξηρούς καρπούς ή βούτυρο ξηρών καρπών, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, κανέλλα, κακάο ή γιαούρτι και θα έχετε ένα τέλειο, υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό.
Pancakes με μπανάνα και αυγά (GF, LF)
Υλικά για 8 μικρά pancakes (2 μερίδες):
- 1 μεγάλη ώριμη μπανάνα
- 2 αυγά
- μέλι & φουντούκια για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα βαθύ πιάτο λιώνουμε πολύ καλά με ένα πιρούνι τη μπανάνα. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε καλά μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Σε αντικολλητικό τηγάνι με τη βοήθεια ενός scoop παγωτού ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα μία, μία και ψήνουμε και από τις δύο πλευρές για λίγα λεπτά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα. Προαιρετικά γαρνίρουμε με μέλι, έξτρα μπανάνα και σπασμένα φουντούκια.
Ανά 4 pancakes
Ενέργεια: 145 kcal
Υδατάνθρακες: 13 γρ.
Πρωτεΐνη: 7 γρ.
Λιπαρά: 7,5 γρ.
Κορεσμένα Λιπαρά: 2,2 γρ.
Ο Μάνος Δημητρούλης είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Αθλητική Διατροφή. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και σήμερα διατηρεί Διαιτολογικά γραφεία στη Γλυφάδα και στο Μαρούσι με την επωνυμία Dietstories. Σκοπός του είναι η διατροφική υποστήριξη και παροχή συμβουλευτικής σε άτομα που επιθυμούν να κάνουν αλλαγές στην διατροφή τους.