Πρωινό ξύπνημα για παιδιά – Μικρά μυστικά για να γλιτώσετε το πρωινό μαρτύριο

Πρωινό ξύπνημα για παιδιά – Μικρά μυστικά για να γλιτώσετε το πρωινό μαρτύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Πόσες φορές έχετε χάσει το σχολικό;
Πόσες φορές έκλαιγε το παιδί στη διαδρομή για το σχολείο επειδή ξέχασε μία εργασία του ή ένα βιβλίο;
Πόσες φορές τσακωθήκατε για τα ρούχα που θα βάλει; Δεν είστε οι μόνες που αντιμετωπίζετε αυτές τις καθημερινές στιγμές πρωινής τρέλας.
Το καλό είναι πως λύσεις υπάρχουν. Αρκετοί γονείς τα έχουν καταφέρει. Βρήκαν λύσεις και τις ανέβασαν στο διαδίκτυο ελπίζοντας να βοηθήσουν κι άλλους, γιατί τελικά, υπάρχει τρόπος να κυλήσουν ήρεμα τα πρωινά.

Προετοιμασία

Η προετοιμασία για το πρωί πρέπει να ξεκινά από βραδύς. Ετοιμάστε από το προηγούμενο βράδυ σχεδόν τα πάντα: 

τα ρούχα που θα φορέσουν τα παιδιά, το φαγητό για το σχολείο, τις τσάντες, ακόμη και το πρωινό. Μία χρήσιμη ιδέα είναι να δημιουργήσετε ένα χώρο στο χωλ (ή το σαλόνι) του σπιτιού όπου τα παιδιά θα αφήνουν πριν κοιμηθούν τις τσάντες τους, τα μπουφάν και τα παπούτσια τους, καθώς και ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστούν για κάποια εξωσχολική δραστηριότητα που έχουν την επόμενη ημέρα (τη ρακέτα του τένις ή τις παρτιτούρες για το μάθημα του πιάνου). Βασικός παράγοντας είναι να συζητάτε με τα παιδιά το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας και να προετοιμάζεστε αναλόγως.

Η οργάνωση μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και από την Κυριακή. Μία πολύ χρήσιμη ιδέα είναι να διαλέγουν τα παιδιά τα ρούχα για κάθε ημέρα της εβδομάδας (αλλαγές θα επιτρέπονται μόνο εάν υπάρξει κάποια ξαφνική αλλαγή καιρού). Βάλτε ταμπελίτσες στις κρεμάστρες ή χρησιμοποιήστε κρεμαστές θήκες για να ξεχωρίσετε τα ρούχα κάθε ημέρας.

Το ίδιο ισχύει και με το φαγητό για το σχολείο. Μπορείτε από την Κυριακή να ετοιμάσετε πακέτα με τα σνακ των παιδιών και να τα διατηρείτε στο ψυγείο.

Ιεράρχηση

Πάντα θα προκύπτουν έκτακτες «ανάγκες». Το κλειδί της επιτυχίας είναι να επικεντρωθείτε μόνο σε ό,τι είναι για εσάς απολύτως απαραίτητο να γίνεται το πρωί. Εάν για παράδειγμα θεωρείτε ότι το πιο σημαντικό είναι το τρίπτυχο «πλύσιμο, ντύσιμο, πρωινό» τότε αφήστε όλα τα υπόλοιπα για κάποια άλλη στιγμή της ημέρας. Εάν, για παράδειγμα, το πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί δεν είναι απολύτως απαραίτητο να στρωθούν εκείνη την ώρα τα κρεβάτια ή να καθαριστούν τα πιάτα.

Για τους εργαζόμενους γονείς υπάρχει μία ακόμη παγίδα. «Εάν ξεχαστώ και πιάσω το smartphone ή ανοίξω τον υπολογιστή για να δω τα email μου το πρωί τότε το πρόγραμμα χάθηκε» δηλώνει η Janseen από το «Everyday Reading».

Ανάθεση εργασιών

Αυτός είναι ο πιο δύσκολος, αλλά και ο πιο σημαντικός παράγοντας για ήρεμα πρωινά. Τα παιδιά χρειάζεται να κάνουν όσα περισσότερα μπορούν. Εάν μπαίνετε στο δωμάτιο κάθε πέντε λεπτά φωνάζοντας «ακόμη δεν σηκώθηκες;», τότε μάλλον δεν θα μάθει ποτέ να το κάνει μόνο του. Η παιδαγωγός Σαρίνα Νάτκιν υποστηρίζει πως από την ηλικία των 5 ετών τα παιδιά μπορούν να σηκώνονται μόνα τους από το κρεβάτι. Πείτε του λοιπόν ότι είναι πλέον αρκετά «μεγάλο παιδί» για να σηκώνεται μόνο του και πως είναι δική του ευθύνη να ετοιμαστεί.

Η Judy από το «Patchwork Times» αποκαλύπτει το δικό της μικρό μυστικό. Άφηνε το γιο της να σηκωθεί και να ετοιμαστεί όπως ήθελε, με τον όρο να είναι έτοιμος για πρωινό μία προκαθορισμένη ώρα. Εάν δεν τα κατάφερνε, τότε το ίδιο βράδυ θα έπρεπε να κοιμηθεί 30 λεπτά νωρίτερα. Το κόλπο έπιασε. Η Courtney από το «A is for Beautiful» αφήνει τις κόρες της να διαλέξουν τα ρούχα που θα βάλουν κάθε ημέρα της εβδομάδας, από την Κυριακή.

«Όταν αρχίζουν από μικρότερη ηλικία, μαθαίνουν γρηγορότερα και νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να τα καταφέρουν μόνα τους» δηλώνει η Νάτκιν και συστήνει στους γονείς να ξεκινήσουν από μικρές και εύκολες αρμοδιότητες, ανεβάζοντας σταδιακά τον πήχη της δυσκολίας. Εάν ζητήσετε κάτι πολύ δύσκολο πολύ νωρίς, τότε μπορεί να έχετε το αντίστροφο αποτέλεσμα.

Αρκετός ύπνος

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι το παιδί θα σηκωθεί εύκολα το πρωί είναι να έχει κοιμηθεί αρκετά τη νύχτα. Υπολογίζεται ότι τα παιδιά 1-3 ετών χρειάζονται 12 – 14 ώρες ύπνου την ημέρα, τα παιδιά 3 – 5 ετών 11-13 ώρες, και τα παιδιά 5-10 ετών χρειάζονται 10 με 11 ώρες ύπνο. Εάν, λοιπόν, ήσαστε κάπως χαλαροί με το ωράριο του ύπνου, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε.

Εξασκηθείτε στην πρωινή ρουτίνα

«Τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα όταν ζουν σε έναν κόσμο προβλέψιμο, με κανόνες και ρουτίνα που γνωρίζουν και έχουν συνηθίσει» εξηγεί η ψυχολόγος Αμάντα Σάκερ. Ακόμη και για τα μικρότερα παιδιά υπάρχουν κόλπα. Φωτογραφήστε το παιδί σε κάθε βήμα της πρωινής του ρουτίνας. Το πρωινό γάλα, το βούρτσισμα των δοντιών, το ντύσιμο, κλπ. Φτιάξτε έναν πίνακα όπου θα αναρτήσετε τις φωτογραφίες και ζητήστε του να σας επαναλάβει το πρωινό του πρόγραμμα. Εάν βγει εκτός πορείας ρωτήστε το «τι κάνουμε μετά;». Θα νιώσει υπερηφάνεια εάν έχει τη σωστή απάντηση. Μπορείτε, αν θέλετε, να κάνετε μία «πρόβα» χωρίς την πίεση του χρόνου, ένα ήρεμο απόγευμα.

Υπομονή

Η τιμωρία δεν είναι το καλύτερο κίνητρο για να ξεκινήσει το παιδί την ημέρα του. Η κα Νάτκιν παροτρύνει τους γονείς να μην ξεκινούν την ημέρα τους απειλώντας τα παιδιά τους. «Με απειλές αλλά και δωροδοκίες, τελικά μειώνουμε τις πιθανότητες να αναπτύξουν τη συμπεριφορά που θέλουμε» εξηγεί. Είναι προτιμότερο να ακολουθήσετε την στρατηγική της συνεχούς εξάσκησης για την πρωινή ρουτίνα, παρά να προσπαθήσετε να τα μάθετε μεμιάς όλα στο παιδί με απειλές.

Δώστε ένα χρονικό περιθώριο

Μην ξεκινάτε το πρωινό σας στο παραπέντε. Είναι προτιμότερο να ξυπνήσετε όλοι 15 με 30 λεπτά νωρίτερα, προκειμένου να ξεκινήσει η μέρα με ηρεμία χωρίς αγκομαχητά και νεύρα.