delta-newlogo

Πώς να μάθουμε στο παιδί μας να συνεργάζεται

Πώς να μάθουμε στο παιδί μας να συνεργάζεται

Τα παιδιά δεν είναι πάντα διατεθειμένα να συνεργαστούν μαζί μας και να ακολουθήσουν τις οδηγίες και τους κανόνες που βάζουμε. Τότε είναι που πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες τις μεθόδους που διαθέτουμε για να τα πείσουμε.

Για ένα παιδί, που ακόμη μαθαίνει να διακρίνει και να ελέγχει τις ορμές και τα συναισθήματά του, η έννοια της συνεργασίας είναι κάπως θολή. Κάποια παιδιά προσαρμόζονται ομαλά σ’ αυτό το δεδομένο της ζωής στο σπίτι κι άλλα όχι, με αποτέλεσμα οι γονείς να προβληματίζονται. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε ως γονείς, είναι να θέσουμε κάποιους κανόνες, αλλά ενθαρρύνοντάς το παράλληλα να μάθει να μοιράζεται και να συνεργάζεται.

Γιατί είναι σημαντικό να μάθει να συνεργάζεται

Όταν τα παιδιά ξέρουν να συνεργάζονται, μπορούν να ακούν, να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες, να αναγνωρίζουν τις μοναδικές ικανότητες και τα χαρακτηριστικά των μελών της ομάδας, και να εργάζονται ως κομμάτι αυτής.

Επίσης η δεξιότητα αυτή, βοηθάει τα παιδιά στο παιχνίδι, στη συνεργασία με τους συμμαθητές και τους ενήλικες, στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων και στη συμμετοχή σε εξωσχολικές δραστηριότητες.

Πώς θα μάθουμε το παιδί να συνεργάζεται

Δεν αναθέτουμε στο παιδί ευθύνες που δεν είναι ανάλογες της ηλικίας του και δεν βάζουμε συνεχώς νέους κανόνες.

Εκπαιδεύουμε τα παιδιά στον διάλογο και την επικοινωνία

Όταν είμαστε ξεκάθαροι στους κανόνες που βάζουμε και δεν υποκύπτουμε στις παράλογες απαιτήσεις και πείσματα των παιδιών, τα βοηθάμε να αναπτύξουν πιο αποδοτικούς τρόπους επικοινωνίας. Διατηρώντας την ψυχραιμία μας, χωρίς φωνές και καυγάδες και πάντα λέγοντας την αλήθεια με επιχειρήματα για όσα πρέπει να γίνουν, καταφέρνουμε να μετατρέψουμε την συνεργασία των παιδιών σε ένα παιχνίδι.

Περιορίζουμε τα «μη» σε όσα είναι απαραίτητα

Ως γονείς οφείλουμε να είμαστε ωριμότεροι και να κρατάμε πρώτοι εμείς την ψυχραιμία μας. Γι’ αυτό καλό είναι να χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα περισσότερο το «ναι» παρά το «όχι», «απαγορεύεται», «δεν μπορείς». Όσο πιο απαιτητικός είναι ο τόνος μας τόσο λιγότερο εσωτερικό κίνητρο θα έχουν για να συνεργαστούν.

Ενθαρρύνουμε το παιδί να «δουλεύει» ομαδικά

Μια απλή καθημερινή δραστηριότητα που μπορεί να καλλιεργήσει το ομαδικό πνεύμα, είναι η συμμετοχή των παιδιών στις δουλειές και στις ρουτίνες του σπιτιού.

Δεν ενθαρρύνουμε τον ανταγωνισμό 

Προτιμάμε τα παιχνίδια που απαιτούν συνεργασία από εκείνα που αναδεικνύουν κάποιον νικητή. Φτιάξτε μαζί ένα παιδικό παζλ και δείξτε του πως με το παιχνίδι δεν σημαίνει να χάνεις για ένα διάστημα κάτι που αγαπάς. Ο ανταγωνισμός έχει κι αυτός τα θετικά του, αλλά αφήστε τον για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Επιβραβεύουμε πάντα το παιδί

Η επιβράβευση της συμπεριφοράς είναι εξίσου σημαντική στην προσπάθεια που κάνει το παιδί για να συνεργαστεί. Όταν επισημαίνουμε στα παιδιά το γιατί και το πώς η συμβολή τους ήταν σημαντική, τα βοηθάμε να αναγνωρίσουν και να εκτιμήσουν τις ικανότητές τους.

Δίνουμε στο παιδί δυνατότητα επιλογής

Σε όλη την προσπάθεια που κάνουν οι γονείς για να ενισχύσουν το ομαδικό πνεύμα στο παιδί, είναι σημαντικό να του δίνουν τη δυνατότητα επιλογής. Όταν προσφέρουμε επιλογές στα παιδιά δείχνουμε ότι τα σεβόμαστε και αυτό με τη σειρά του δημιουργεί μια αίσθηση συνεργασίας.

Δεν επιμένουμε να συνεργαστεί αν το παιδί αρνείται

Μέχρι και την ηλικία των τριών ετών το παιδί πιστεύει πως το να συνεργάζεται ή να μοιράζεται είναι κάτι που απλώς του επιβάλλουν οι άλλοι. Γι’ αυτό δεν υποχρεώνουμε το παιδί να συνεργαστεί, αλλά το εξοικειώνουμε σταδιακά με την έννοια της συνεργασίας και της γενναιοδωρίας προσπαθώντας να συσχετίσουμε αυτές τις έννοιες με το συναίσθημα της χαράς. Δηλαδή, «χαίρομαι όταν προσφέρω».

Με τη συνεργασία της Μαρίας Ποθητού Σύμβουλος Γονέων & Ανάπτυξης Παιδιού (BSc Psychology), Υπεύθυνη Επιστημονικού Ιστότοπου Χαμογελάκια, www.xamogelakia.com

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ