Το ταξίδι με μωρό στο αεροπλάνο είναι μια εμπειρία που μπορεί να φαντάζει τόσο υπέροχη, αφού μπορεί να είναι το πρώτο σου ταξίδι στο εξωτερικό αφού έγινες μαμά, αλλά συγχρόνως μπορεί να γίνει αγχωτική.
Τι θα γίνει αν κλάψει το μωρό μου; Μήπως ενοχ ...
12 Νοεμβρίου 2020
Τα βήματα που χρειάζεται ν’ ακολουθήσεις είναι συγκεκριμένα, αλλά δεν είναι καθόλου δύσκολα.
Θυμάσαι τους πρώτους μήνες ζωής του μωρού σου που ήσασταν διαρκώς αγκαλιά και το θήλαζες κάθε τρεις και λίγο; Ανεκτίμητες στιγμές είναι η αλήθεια. Και τώρα έχει έρθει η στιγμή που πρέπει να επιστρέψεις στην εργασία σου ή σε υποχρεώσεις που δε σου επιτρέπουν να θηλάζεις το ίδιο τακτικά το μωρό σου. Μην αγχώνεσαι, όμως! Υπάρχει λύση.
Μπορείς καθημερινά ν’ αντλείς το μητρικό γάλα με θήλαστρο και να το αποθηκεύεις με τους τρόπους που σου εξηγούμε παρακάτω. Αυτά που εσύ χρειάζεσαι και πρέπει να προμηθευτείς- εκτός από την ειδική αντλία-, είναι μερικά γυάλινα ή πλαστικά μπουκάλια και τις ειδικές πλαστικές σακούλες κατάψυξης μητρικού γάλακτος, ώστε να το αποθηκεύεις σωστά και με ασφάλεια.
- Αποθήκευση μητρικού γάλακτος στην κατάψυξη
«Αν μία μαμά θέλει να χρησιμοποιήσει το γάλα αρκετό καιρό μετά την άντλησή του, η διαδικασία είναι η εξής: τοποθετεί πρώτα το γάλα για 6-8 ώρες στη συντήρηση, σε ειδικά σακουλάκια που έχει προμηθευτεί, και έπειτα το βάζει στην κατάψυξη. Στην κατάψυξη, το μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί για 3-4 μήνες», εξηγεί ο γυναικολόγος, Βαγγέλης Δεδούλης. Α! Και μην ξεχάσεις να τοποθετήσεις ετικέτες με την ημέρα άντλησης πάνω στο κάθε μπουκάλι, ώστε να μην μπερδευτείς με τις ημερομηνίες.
- Αποθήκευση μητρικού γάλακτος στη συντήρηση
Αν το μητρικό γάλα πρόκειται να καταναλωθεί σύντομα από το μωρό, το ψυγείο είναι μια καλή λύση για τη διατήρησή του. «Μπορούμε να αποθηκεύουμε το μητρικό γάλα στη συντήρηση μόνο για 24 ώρες», συμβουλεύει ο γυναικολόγος, Βαγγέλης Δεδούλης.
- Αποθήκευση μητρικού γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
«Το φρέσκο γάλα που μόλις αντλήθηκε με τη χρήση του θήλαστρου μπορεί να διατηρηθεί μέσα στο σπίτι, σε θερμοκρασία δωματίου (19-22 βαθμούς Κελσίου), περίπου για 3-4 ώρες», λέει ο κ. Δεδούλης.
Αφού, λοιπόν, έχεις αποθηκεύσει το μητρικό γάλα που άντλησες με θήλαστρο μ’ έναν από τους παραπάνω τρόπους, θα έρθει και η στιγμή που θα χρειαστεί να το χρησιμοποιήσεις. Και εδώ προκύπτει το ερώτημα: «Πώς χρησιμοποιώ το αποθηκευμένο μητρικό γάλα;». Μην αγχώνεσαι! Παρακάτω, σου εξηγούμε αναλυτικά τι μπορείς να κάνεις, ώστε να το χρησιμοποιήσεις σωστά και να πάρει όλα τα ευεργετικά και θρεπτικά συστατικά το μωράκι σου.
- Απόψυξη αντλημένου γάλακτος
«Η απόψυξη του μητρικού γάλακτος γίνεται ως εξής: βγάζουμε το γάλα από την κατάψυξη και το τοποθετούμε στη συντήρηση του ψυγείου για αρκετές ώρες. Έπειτα, το βγάζουμε από το ψυγείο και περιμένουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Τέλος, χρησιμοποιούμε τη μέθοδο μπεν μαρί για να το ζεστάνουμε. Το ίδιο κάνουμε (μπεν μαρί) και όταν το γάλα έχει τοποθετηθεί εξ αρχής μόνο στη συντήρηση», εξηγεί ο γυναικολόγος, Βαγγέλης Δεδούλης.
- Μην το βάλεις και πάλι στο ψυγείο ή την κατάψυξη
«Από τη στιγμή που το μητρικό γάλα έχει αποψυχθεί πλήρως, καλό είναι να μην τοποθετηθεί ξανά σε ψυγείο ή κατάψυξη», λέει ο κ. Δεδούλης.