Από τον Απόστολο Χ. Ζιώγα, Μαιευτήρα Χειρουργό Γυναικολόγο, Ειδικό Γονιμότητας, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Τι είναι τα άλματα ανάπτυξης;
Τα παιδιά από τη βρεφική μέχρι την εφηβική ηλικία εμφανίζουν διάφορα μοτίβα ανάπτυξης. Κάθε παιδ ...
20 Απριλίου 2021
Το ξέρουμε! Από την πρώτη στιγμή που έφερες στον κόσμο το μωράκι σου πετάς από χαρά. Δε θες και πολλά, άλλωστε, για να συμβεί αυτό. Ένα χαμόγελό του, ένα άγγιγμά του είναι αρκετά για να σε κάνουν στο λεπτό ευτυχισμένη. Η μητρότητα, όμως, δεν έχει μόνο ευχάριστες στιγμές. Έχει και δυσκολίες.
Μία από τις πιο δύσκολες ώρες, λοιπόν, είναι εκείνη που πρέπει να αφήσεις το μωράκι σου για να γυρίσεις στη δουλειά σου. «Πώς θα μείνω τόσες ώρες μακριά του;», «Θα μου λείπει πολύ» και άλλες τέτοιες παρόμοιες σκέψεις σίγουρα κάνεις κι εσύ, αν βρίσκεσαι σε αυτήν τη φάση. Το βασικότερο πρόβλημα, όμως, είναι άλλο. Πού θα αφήσεις το μωρό σου όσες ώρες βρίσκεσαι στην εργασία σου;
Η αλήθεια είναι πως δεν έχουν όλα τα ζευγάρια γιαγιάδες και παππούδες κοντά τους ή μπορεί οι γονείς τους να μην έχουν τις αντοχές να κρατήσουν ένα μωράκι. Αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλές οικογένειες και αν αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζεις κι εσύ τέτοιο ζήτημα, σε καταλαβαίνουμε απόλυτα. Η λύση της νταντάς είναι μονόδρομος. Μια νταντά θα σου «λύσει τα χέρια» και θα σου δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψεις και πάλι στα εργασιακά καθήκοντά σου.
Θέλει προσοχή, όμως, και πολύ καλή έρευνα από την πλευρά σου. Δεν είναι το πιο απλό και εύκολο πράγμα στον κόσμο να εμπιστευτείς σε έναν άγνωστο άνθρωπο το μωράκι σου. Σε κάποιον που δε γνωρίζεις και που δεν ξέρεις πώς θα του συμπεριφερθεί. Αυτές τις σκέψεις δεν κάνεις κι εσύ; Λογικό.
Με ψυχραιμία και χωρίς πανικό, βέβαια, όλα μπορούν να γίνουν. Πάρε τον χρόνο σου, βρες δύο-τρεις νταντάδες με ένα καλό βιογραφικό και κάλεσέ τις σε προσωπική συνέντευξη. Σε αυτήν την κατ’ ιδίαν συνάντηση θα τους θέσεις τις έξι παρακάτω ερωτήσεις, που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις με τι άνθρωπο έχεις να κάνεις, αλλά και να δεις εν τέλει αν σου κάνει ή όχι η κάθε υποψήφια νταντά.
1. Έχετε προϋπηρεσία ως νταντά;
Ίσως και η πιο βασική ερώτηση που πρέπει να κάνεις σε μια υποψήφια νταντά. Γιατί; Διότι σίγουρα δεν θέλεις να έρθει στο σπίτι σου ένας άνθρωπος που δεν έχει ξαναπιάσει μωράκι στα χέρια του. Πρέπει να είσαι βέβαιη ότι ο άνθρωπος που θα προσλάβεις διαθέτει μια εμπειρία.
2. Με ποιες ηλικίες έχετε ασχοληθεί;
Μια σημαντική ερώτηση, ειδικά για εσένα που έχεις ένα μωράκι μόλις λίγων μηνών. Η αλήθεια είναι πως άλλο πράγμα είναι να έχεις να προσέξεις ένα παιδί πέντε ετών και άλλο ένα μωράκι πέντε ή έξι μηνών. Μην ξεχάσεις, λοιπόν, να βάλεις αυτήν την ερώτηση στα SOS.
3. Έχετε συστάσεις;
Σε αυτήν την ερώτηση η απάντηση της υποψήφιας νταντάς θα πρέπει να είναι άμεση. Αν πράγματι υπάρχουν συστάσεις, ζήτησε οπωσδήποτε να τις δεις. Αν όχι, ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείς. Άλλωστε, δε γίνεται να εμπιστευτείς το μωρό σου σε όποιον και όποιον.
4. Πόσα χρήματα την ώρα παίρνετε;
Ειδικά στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, και το οικονομικό κομμάτι είναι σημαντικό στην πρόσληψη μιας νταντάς. Συζήτησέ το μαζί της, δες τις οικονομικές απαιτήσεις της και κάνε το καλύτερο για εσένα και την οικογένειά σου.
5. Πείτε μου γιατί σας αρέσει το baby sitting…
Ναι! Κανονική συνέντευξη θα της κάνεις, οπότε πρέπει να ρωτήσεις ό,τι θα ρωτούσε ένας εργοδότης. Και στην προκειμένη περίπτωση, πρέπει να γνωρίζεις αν η υποψήφια νταντά έχει βαθιά αγάπη για τα μωράκια, ώστε να είσαι σίγουρη ότι και στο δικό σου μωρό θα φερθεί με στοργή και αγάπη.
6. Έχετε πρόβλημα να αλλάζετε πάνες;
Μη σου φαίνεται αυτονόητο ότι μια νταντά αλλάζει και πάνες. Υπάρχουν νταντάδες που έχουν συγκεκριμένες «απαιτήσεις» από τους εργοδότες τους, οπότε εσύ θα πρέπει εξ αρχής να είσαι ξεκάθαρη.