Σε ποια ηλικία κοιμούνται τα μωρά όλη τη νύχτα;

Σε ποια ηλικία κοιμούνται τα μωρά όλη τη νύχτα;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 5 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 1

Μία από τις πρώτες... αγωνίες των γονιών είναι πότε επιτέλους θα κοιμηθεί το μωρό (και κατά συνέπεια και οι ίδιοι) ένα συνεχόμενο 8ωρο! Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το βάρος και το ταμπεραμέντο του παιδιού, αλλά και το τι επικρατεί στο χώρο ή οι καθημερινές συνήθειες ολόκληρης της οικογένειας. Τα καλά νέα είναι ότι με λίγη προσπάθεια και πολλή υπομονή, δεν θα χρειαστεί να περιμένετε πολύ ακόμα μέχρι να αρχίσετε να κοιμάστε όλοι σας ολόκληρη τη νύχτα. Οι απαραίτητες προϋποθέσεις Πριν καταφέρει ένα μωρό να κοιμηθεί όλη τη νύχτα θα πρέπει να έχει κατακτήσει μερικά αναπτυξιακά ορόσημα, όπως:
  • Να έχει μειωθεί το αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος (ή του Moro). Πρόκειται για την αντίδραση του παιδιού σε ένα ξαφνικό θόρυβο, μια απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας ή σε απότομη κίνηση - τεντώνεται και εκτείνει συμμετρικά τα χέρια και τα πόδι. Το αντανακλαστικό αυτό ευθύνεται για κάποιες από τις διακοπές στον ύπνο του και συνήθως εξαφανίζεται μετά τον 4ο μήνα.
  • Να έχει αυξηθεί αρκετά το βάρος του και να μπορεί να πίνει μεγάλη ποσότητα γάλακτος σε κάθε γεύμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μη χρειάζεται να ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας για να φάει.
  • Να μπορεί να αποκοιμιέται μόνο του, ώστε να μπορεί να ξανακοιμηθεί στην περίπτωση που ξυπνήσει για οποιοδήποτε λόγο μέσα στη νύχτα.
Πολλά παιδιά κατακτούν όλα αυτά τα ορόσημα γύρω στην ηλικία των 4 έως 6 μηνών, όμως τα περισσότερα αρχίζουν να κοιμούνται συνεχόμενα για πάνω από 8 ώρες μετά τους 6 μήνες. Όσα τρέφονται αποκλειστικά με θηλασμό μπορεί να αργήσουν λίγο παραπάνω επειδή το μητρικό γάλα είναι πολύ πιο εύπεπτο και απαιτούνται πιο συχνά ταΐσματα. Από την άλλη, το γεγονός ότι ένα μωρό έχει την ικανότητα να κοιμηθεί (και να επιτρέψει και εσάς να κοιμηθείτε) για περισσότερες ώρες δεν σημαίνει ότι θα το κάνει κιόλας! Πώς να το βοηθήσετε Υπάρχουν τρόποι να συμβάλλετε ώστε το μωρό να αρχίσει να κοιμάται όλη τη νύχτα. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να φτιάξετε ένα σταθερό πρόγραμμα. Βάλτε το μωρό για ύπνο την ώρα που ενδείκνυται για την ηλικία του (για τα παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους, αυτή είναι 7-7:30). Εάν το αφήσετε να παραμένει δραστήριο ενώ η ώρα του ύπνου έχει περάσει, είναι πιθανό να εκνευριστεί κι έτσι θα δυσκολευτεί περισσότερο να αποκοιμηθεί αλλά και να ξυπνήσει μέσα στη νύχτα. Ιδανικά, το παιδί θα πρέπει να πηγαίνει στην κούνια του ενώ είναι ακόμα νυσταγμένο αλλά ξύπνιο, ώστε να συνηθίσει να αποκοιμιέται μόνο του. Θα πρέπει να είστε συνεπείς στη ρουτίνα του ύπνου και να έχετε υπομονή. Ακόμα κι αν κοιμάται συνεχόμενα για πολλές ώρες για μερικές εβδομάδες, υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάποιοι καινούριοι παράγοντες να επηρεάσουν τον ύπνο του. Τέτοιοι είναι η οδοντοφυΐα, κάποια ίωση, οι αλλαγές του περιβάλλοντος εξαιτίας κάποιου ταξιδιού ή και η κατάκτηση νέων δεξιοτήτων, όπως το μπουσούλημα ή η ικανότητα να κάθεται ή να στέκεται που ενθουσιάζουν τόσο πολύ το μωρό ώστε να θέλει να κάνει εξάσκηση ακόμα και στη μέση της νύχτας! Τέλος, στην περίπτωση που το παιδί έχει συμπληρώσει τους 12 μήνες και εξακολουθεί να ξυπνάει πολλές φορές μέσα στη νύχτα, καλό είναι να ενημερωθεί ο παιδίατρος, αφού αυτό συχνά οφείλεται σε προβλήματα όπως γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, κρεατάκια κ.λ.π.