Η σύνδεση νου - σώματος έχει μελετηθεί και ερευνηθεί από διάφορους τομείς όπως η ιατρική, η φιλοσοφία, η ψυχολογία, η ανθρωπολογία, κλπ. Η σύνδεση της σωματικής και της ψυχικής υγείας θεωρείται πλέον δεδομένη και έχει οδηγήσει στη δημιουργία της ψυχο ...
18 Σεπτεμβρίου 2014
Τη μεγάλη διάσταση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταδεικνύει η μεγαλύτερη έρευνα που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα παγκοσμίως.
Το 33% των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν βιώσει φυσική ή και σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών, ενώ το 5% έχει πέσει θύμα βιασμού, σύμφωνα με τα σοκαριστικά αποτελέσματα της έρευνας του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) http://fra.europa.eu/sites/default/files/fra-2014-vaw-survey-factsheet_el.pdf
Το 22% των γυναικών στην ΕΕ άνω των 15 ετών δηλώνει ότι έχει βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία από το σύντροφο – σύζυγο. Επίσης, το 43% των γυναικών έχουν βιώσει κάποια μορφή ψυχολογικής βίας από έναν τέως ή νυν σύντροφο, όπως π.χ. δημόσιο εξευτελισμό, απαγόρευση εξόδου από το σπίτι ή κλείδωμα στο σπίτι, εξαναγκασμό να δουν πορνογραφικό υλικό και απειλές χρήσης βίας.
Παιδική ηλικία
Ξεχωριστό κομμάτι της έρευνας αποτέλεσε η βία κατά γυναικών στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, δηλαδή κάτω των 15 ετών. Το 35% ανέφερε ότι είχε εμπειρίες σωματικής, σεξουαλικής ή ψυχολογικής βίας κατά την παιδική ηλικία από κάποιον ενήλικα, ποσοστό που στη χώρα μας διαμορφώνεται στο 25%. Από το σύνολο των γυναικών, το 12% να αναφέρουν εμπειρίες σεξουαλικής βίας, οι μισές εκ των οποίων προέρχονταν από άνδρες τους οποίους δεν γνώριζαν. «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό αντιστοιχεί σε 21 εκατομμύρια γυναίκες» σχολιάζουν οι συντάκτες της έκθεσης.
«Η τεράστια διάσταση του προβλήματος αποδεικνύει ότι η βία κατά των γυναικών δεν αφορά απλώς έναν περιορισμένο αριθμό γυναικών, επηρεάζει καθημερινά ολόκληρη την κοινωνία. Συνεπώς, τα κράτη-μέλη πρέπει να επανεξετάσουν τα μέτρα που παίρνουν για την αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών οπουδήποτε και αν συμβαίνουν. Τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν και δεν πρέπει να αγνοηθούν» επισήμανε ο κ. Μόρτεν Κγιέρουμ, διευθυντής του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA).
Τα στοιχεία για την Ελλάδα
Η ίδια έρευνα αναφέρει ότι στην Ελλάδα, μία στις τέσσερις γυναίκες από 15 ετών και άνω, δηλαδή ποσοστό 25%, έχει πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας. Το 5% των γυναικών στην Ελλάδα – έναντι 12% στην Ε.Ε. – είχαν εμπειρίες σεξουαλικής βίας κατά την παιδική ηλικία, οι μισές εκ των οποίων προέρχονταν από άνδρες που δεν γνώριζαν.
Ωστόσο, το πρόβλημα φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερο στην πραγματικότητα, αφού η καταγγελία της βίας συνεχίζει να αποτελεί ταμπού. Από τις γυναίκες που ήταν θύματα σωματικής ή σεξουαλικής βίας από το σύντροφο, μόλις το 33% κατήγγειλαν το συμβάν στην αστυνομία ή σε κάποιο οργανισμό που στηρίζει τέτοια θύματα.
Τα υψηλότερα ποσοστά βίας κατά των γυναικών εμφανίζονται στη Βόρεια Ευρώπη και τις σκανδιναβικές χώρες – 52% στη Δανία, 47% στη Φιλανδία, 46% στη Σουηδία, 45% στην Ολλανδία – ενώ στον ευρωπαϊκό νότο, τα ποσοστά υπολείπονται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου – 22% στην Ισπανία, στη Μάλτα και στην Κύπρο, 24% στην Πορτογαλία, 25% στην Ελλάδα και 27% στην Ιταλία. Όπως σχολίασαν οι συντάκτες της έρευνας, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματά της στις Βρυξέλλες, η διαφορά αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι, στη Βόρεια Ευρώπη, οι γυναίκες δεν διστάζουν να καταφύγουν σε κατάλληλες υπηρεσίες υποστήριξης και ενθαρρύνονται να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας.
Η ίδια έρευνα δείχνει πως οι συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις αυτής της βίας είναι βαθιές και μακροχρόνιες. Το 21% των θυμάτων σεξουαλικής βίας πάσχουν από κρίσεις πανικού, το 35% πάσχει από κατάθλιψη και 43% αντιμετωπίζει δυσκολίες στη σύναψη νέων σχέσεων.
Τι μπορείτε να κάνετε
Η Ελληνική Αστυνομία δηλώνει ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και καλεί τις γυναίκες να μη διστάζουν να το καταγγείλουν. «Αν γνωρίζετε κάποιον που είναι θύμα εκφοβισμού, μην φοβηθείτε να το πείτε σε ένα γονέα, φροντιστή, φίλο, δάσκαλο, αστυνομικό ή κάποιον άλλο που εμπιστεύεστε». αναφέρει η Ελληνική Αστυνομία.
Αν είστε θύμα:
- Καλέστε το 100 σε περίπτωση άμεσης ανάγκης ή επικοινωνήστε με το τοπικό αστυνομικό τμήμα.
- Επίσης μπορείτε να καλέσετε στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, η οποία είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας - 365 μέρες το χρόνο. Η τηλεφωνική γραμμή SOS στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας και υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου. Δηλώστε την κακοποίηση και ζητήστε προστασία.
- Έχετε το δικαίωμα να υποβάλετε μήνυση.
- Εάν πάτε στο νοσοκομείο για εξετάσεις, μη διστάσετε να πείτε την αλήθεια για το τι σας συνέβη.
- Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων λειτουργεί το Συμβουλευτικό Κέντρο της Αθήνας από το 1988. Το κέντρο παρέχει ΔΩΡΕΑΝ ψυχοκοινωνική στήριξη και νoμική συμβουλευτική σε γυναίκες θύματα βίας.
- Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο http://www.isotita.gr/index.php/docs/c41