logo-deltamoms
Search
Close this search box.

Συχνουρία στην εγκυμοσύνη: Απλά ενοχλητική ή ανησυχητική

Συχνουρία στην εγκυμοσύνη: Απλά ενοχλητική ή ανησυχητική
Από τον Απόστολο Χ. Ζιώγα, Μαιευτήρα Χειρουργό Γυναικολόγο, Ειδικό Γονιμότητας, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Πολλές γυναίκες κατά την κύηση αναφέρουν αύξηση της συχνότητας ούρησης μέσα στη μέρα σε σχέση με πριν, ένα σύμπτωμα που ονομάζεται συχνοουρία ή συχνουρία κατά την εγκυμοσύνη

Τυπικά συχνουρία θεωρούμε την ούρηση πάνω από 7 φορές ανά ημέρα, ωστόσο, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν, ένας πιο ασφαλής ορισμός είναι η σημαντική και σταθερή αύξηση της συχνότητας πάνω από το φυσιολογικό για τη συγκεκριμένη γυναίκα. 

Όμως, ποια είναι τα αίτια της συχνουρίας και μήπως η παρουσία της είναι κάτι ανησυχητικό και ενδεικτικό κάποιας υποκείμενης πάθησης;

Ποια είναι τα αίτια της συχνουρίας;

Η συχνουρία της κύησης είναι γενικά ένα σύμπτωμα του πρώτου τριμήνου και μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και εντός των δύο πρώτων εβδομάδων, ωστόσο τυπικά παρατηρείται τη 10ημε 13η εβδομάδα κύησης.

Στα κύρια αίτια συμπεριλαμβάνονται ορμονικοί παράγοντες, συγκεκριμένα οι ορμόνες προγεστερόνη και στη β χοριακή γοναδοτροπίνη, οι οποίες αυξάνονται κατά την κύηση και μπορούν να προκαλέσουν επιτακτικότητα στην ούρηση. Όσο το έμβρυο αναπτύσσεται, αυξάνεται και ο όγκος αίματος που κυκλοφορεί στον οργανισμό της γυναίκας, για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες. Άρα συνολικά και τα ούρα που παράγει η μητέρα μετά από το «φιλτράρισμα» του αίματος αυτού στους νεφρούς της. Επίσης, όσο αυξάνεται το έμβρυο σε μέγεθος πιέζει την ουροδόχο κύστη και το πυελικό έδαφος οδηγώντας σε αυξημένο αίσθημα πληρότητας και ανάγκη συχνότερης ούρησης.

Γενικότερα, αίτια συχνουρίας στις γυναίκες αποτελούν και παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι ουρολοιμώξεις τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, η παθολογία του πυελικού εδάφους, η παθολογία των νεύρων (νευρική συχνουρία ή νευρογενής κύστη) τα ψυχιατρικά νοσήματα κ.ά.

Συχνουρία: φυσιολογική ή ανησυχητική;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η συχνουρία είναι ένα φυσικό επακόλουθο των αλλαγών που συμβαίνουν φυσιολογικά στον οργανισμό της γυναίκας κατά την κύηση, οπότε δεν είναι κάτι που θα πρέπει άμεσα να σας πανικοβάλει. 

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που η συχνουρία θα πρέπει να εγείρει ανησυχίες, καθώς μπορεί να οφείλεται σε κάποια υποκείμενη παθολογία και όχι μόνο στην κύηση. Επομένως, πότε θα πρέπει η συχνουρία να είναι ανησυχητική; Η σύντομη και απλή απάντηση είναι όταν δεν είναι το μόνο σύμπτωμα. Όταν δεν συνυπάρχει και τσούξιμο κατά την ούρηση (δυσουρία), οι πιθανότητες η συχνουρία να είναι παθολογική είναι πολύ μικρές. 

Όταν όμως συνυπάρχει τσούξιμο κατά την ούρηση ή τσούξιμο στον κόλπο ή συνυπάρχων πόνος χαμηλά στην κοιλιά, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ουρολοίμωξης, η οποία προσβάλλει έως και το 8% των εγκύων. Συνοδός πυρετός και αλλαγές στο χρώμα, στη σύσταση και στη μυρωδιά των ούρων θα πρέπει, επίσης, να εγείρουν υποψίες και να αναφέρονται στο θεράποντα ιατρό, καθώς οι επιπλοκές μη θεραπευθείσας ουρολοίμωξης μπορεί δυνητικά να απειλήσουν και τη μητέρα και το έμβρυο.

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να εγείρουν ανησυχίες είναι αν η συχνουρία έχει ξεκινήσει πριν από την κύηση και απλά επιδεινώθηκε με αυτή ή εάν δεν σταματήσει μετά τη γέννηση του παιδιού. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να προϋπήρχε κάποια διαταραχή και απλά η κύηση να την επιδείνωσε, οπότε απαιτείται η συμβουλή του ιατρού και η διενέργεια εξετάσεων, ώστε να βρεθεί η υποκείμενη αιτιολογία και να αντιμετωπιστεί. 

Ιατρική συμβουλή θα πρέπει επίσης να αναζητείται όταν η συχνουρία επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής, πχ σε συνοδό ακράτεια, ενοχλητική συχνότητα ούρησης (κάθε 5 λεπτά πχ) ή σε περιπτώσεις συχνουρίας το βράδυ, για να αντιμετωπιστούν τα ενοχλητικά συμπτώματα, αλλά και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιας σοβαρότερης διαταραχής που συχνά είναι αιτία ανησυχίας για την έγκυο.

Η συχνουρία επηρεάζει την εγκυμοσύνη;

Η αναμενόμενη φυσιολογική συχνουρία της κύησης δεν μπορεί να βλάψει άμεσα το έμβρυο. Κίνδυνος υπάρχει στις περιπτώσεις παθολογικής συχνουρίας και στην αφυδάτωση κατά την προσπάθεια περιορισμού της συχνουρίας. Θα πρέπει να ενυδατώνεστε επαρκώς, με κατανάλωση τουλάχιστον 12 ποτηριών νερού ημερησίως, περισσότερα κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού ή αν έχετε πολυάσχολη ρουτίνα.

Τι μπορείτε να κάνετε για τη συχνουρία;

Εάν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο παθολογικής συχνουρίας, μερικά απλά μέτρα που μπορείτε να λάβετε είναι τα ακόλουθα:

  1. Ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους (ασκήσεις Kegel). Δέκα επαναλήψεις τρεις φορές τη μέρα μετά από κένωση της ουροδόχου.
  2. Μείωση των προσλαμβανόμενων υγρών πριν τον βραδινό ύπνο.
  3. Αποφυγή των ποτών που περιέχουν καφεΐνη.
  4. Ήπιο σκύψιμο προς τα εμπρός κατά την ούρηση (για καλύτερη κένωση της κύστης)
  5. Διατήρηση ενός ημερολογίου ούρησης (αριθμός, ώρα και σχετική ποσότητα), ώστε να υπάρχουν πιο ακριβή δεδομένα για τον ιατρό σας.

Η συχνουρία είναι ένα συχνό φαινόμενο κατά την κύηση, τις περισσότερες φορές φυσιολογικό και αναμενόμενο, ωστόσο αν δεν είναι το μόνο σύμπτωμα που έχετε, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Ο Απόστολος Χ. Ζιώγας είναι Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ειδικός Γονιμότητας και Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη γυναικολογία και στη μαιευτική, έχοντας εργαστεί σε αρκετά νοσοκομεία της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, διενεργώντας μεγάλο αριθμό τοκετών και χειρουργείων.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 5 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 1

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ