Τα πιο συχνά «λάθη» μιας πρωτάρας μαμάς

Τα πιο συχνά «λάθη» μιας πρωτάρας μαμάς

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Της Ζωής Κρονάκη

 

Αυτό το άρθρο είναι αποκλειστικά για σένα.

 

Γιατί, πίστεψέ με, δεν είσαι η μόνη που σαστίζεις με το μωράκι σου και αναρωτιέσαι αν κάνεις τα πράγματα σωστά! Όλες έχουμε βιώσει τον πανικό και το άγχος αλλά στο τέλος με ένα μαγικό τρόπο τα καταφέρνουμε.

 

Παρακάτω θα βρεις έναν οδηγό «λαθών» και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τα προσπεράσουμε για να «επιβιώσουμε».

 

Δεν είμαι ούτε ψυχολόγος, ούτε ειδικός. Είμαι απλά μια μαμά σαν εσένα και ξέρω ότι περνάμε τα ίδια.

 

Ποια είναι λοιπόν τα «λάθη» που κάνουμε συχνά οι νέες μανούλες;

 

1. Μας πιάνει πανικός ειδικά όταν το ακούμε να κλαίει

 

«Κλαίει πολύ. Μήπως πονάει κάπου;»

 

«Γκρινιάζει όταν τρώει. Μήπως είναι άρρωστο;»

 

Πολλοί γονείς αντιδρούμε με υστερία στο κλάμα του μωρού μας και σε άλλες φυσικές του λειτουργίες. Kάτι τέτοιο όμως μπορεί να προκαλέσει μεγάλο στρες στο μωρό μας, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, τα βρέφη αντιλαμβάνονται τα αισθήματά μας και επηρεάζονται από αυτά από τον πρώτο κιόλας μήνα της ζωής τους.

 

Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι τα μωρά είναι «σχεδιασμένα» να κλαίνε μιας και αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επικοινωνούν. Όσο περνάει ο καιρός θα διαπιστώσετε και μόνες σας ότι θα μπορείτε πλέον να «διαβάζετε» το κλάμα του μωρού σας και θα καταλαβαίνετε πότε υπάρχει ουσιαστικός λόγος ανησυχίας.

 

2. Επηρεαζόμαστε από τρίτους και δεν ακολουθούμε το ένστικτό μας

 

Οι συμβουλές από γιαγιάδες και μαμάδες είναι πάντα χρήσιμες, ωστόσο το ένστικτο της μάνας είναι ο θησαυρός της και ο πιο σίγουρος οδηγός της. Έτσι, αν για παράδειγμα, εμείς νιώθουμε ότι το μωρό μας είναι άρρωστο ενώ συγγενείς και φίλοι λένε πως το παιδί είναι μια χαρά, καλό είναι να τους αγνοήσουμε και να εμπιστευτούμε εμάς και μόνο εμάς.

 

3. Το ντύνουμε πολύ και το σκεπάζουμε υπερβολικά

 

Συχνά, από το άγχος μην κρυώσει το μωρό, το ντύνουμε σαν κρεμμύδι ακόμη και στο σπίτι. Αυτό μπορεί να ενοχλήσει το βρέφος και να το κάνει να δυσανασχετήσει. Μην ξεχνάτε ότι τα μωρά νιώθουν τη ζέστη και το κρύο όπως και εμείς. Άρα, το ιδανικό μέτρο σύγκρισης για το αν ζεσταίνεται ή κρυώνει το μωρό μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Όσον αφορά το χώρο μας, ιδανική θερμοκρασία δωματίου είναι οι 18 έως 20 βαθμοί Κελσίου.

 

4. Ξυπνάμε το μωρό για να το θηλάσουμε νωρίτερα από τις 3 ώρες.

 

Ερωτήσεις και άγχη όπως «μήπως αφυδατωθεί το μωρό αν μείνει νηστικό αρκετές ώρες;»  ή «μήπως πεινάει και δεν το καταλαβαίνει;» είναι απολύτως φυσιολογικές για μια νέα μαμά. Ωστόσο αν το μωράκι σας κοιμάται και δείχνει γενικά ικανοποιημένο, σημαίνει ότι απλώς δεν χρειάζεται άλλο γάλα. Από τη στιγμή που το μωρό τρώει τουλάχιστον κάθε τέσσερις ώρες, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

 

5. Τα βγάζουμε σε χώρους με πολυκοσμία


Οι παλιοί έλεγαν «το μωρό και η λεχώνα πρέπει να βγουν έξω αφού σαραντήσουν». Πλέον οι νέες μαμάδες δεν τηρούν πάντα το σαρανταήμερο. Αντιθέτως μερικές φορές εκθέτουν το βρέφος σε μέρη με πολύ κόσμο. Ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή μιας και τα μικρόβια και οι ιώσεις καραδοκούν και δυστυχώς στα βρέφη πυρετός σημαίνει νοσοκομείο. Από την άλλη δεν πρέπει να κλείνουμε τα μωρά μέσα στο σπίτι για εβδομάδες αφού χρειάζονται τον ήλιο για τη βιταμίνη D.

 

6. Κρατάμε το μωρό αγκαλιά στο αυτοκίνητο

 

Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε με σκοπό να ηρεμήσουμε το μωρό μας μέσα στο αυτοκίνητο. Μπορεί το μωρό να νιώθει πιο άνετα στην αγκαλιά μας αλλά αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε για την ασφάλειά του. Χρησιμοποιήστε καθισματάκι πάντα, ακόμη και για μια διαδρομή λίγων λεπτών. Καθίστε στο πίσω κάθισμα για να κρατάτε το μωρό απασχολημένο και κάντε συχνές στάσεις σε μεγάλο ταξίδι για να ξεμουδιάσει.
 

7. Δεν εμπιστευόμαστε τον μπαμπά

 

Μανούλες, δώστε πρωτοβουλίες στον μπαμπά και μην αγχώνεστε για το αν θα τα καταφέρει. Μπορείτε να ξεκινήσετε με απλά πράγματα όπως να του αναθέσετε να κρατήσει το μωρό αγκαλίτσα ή να του δώσει το τελευταίο γεύμα. Έτσι και εσείς θα ξεκουραστείτε και ο μπαμπάς θα νιώσει με τη σειρά του ενεργός με το μωρό του!

 

8. Αγνοούμε εμάς και το σύντροφό μας

 

Θα μου πείτε πού χρόνος να νιώσεις γυναίκα, ειδικά το πρώτο διάστημα με το νεογέννητο. Ωστόσο είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να μην αγνοήσετε εσάς και τον σύντροφό σας! Μοιραστείτε μαζί του τα συναισθήματά σας και πείτε του «σ’ αγαπώ». Βιώστε το ταξίδι σας παρέα με τον αγαπημένο σας.

 

Ζωή.