delta-newlogo

Το καθημερινό γάλα

Το καθημερινό γάλα

Τη σημασία του γάλακτος στη διατροφή τη γνωρίζουν όλοι οι γονείς. Αναφερόμαστε στο γάλα τουλάχιστον δυο φορές κάθε μέρα. Οι φράσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά για ένα τόσο κοινό θέμα, όπως το γάλα του, χτίζουν τη σχέση μας με το παιδί και δημιουργούν την ατμόσφαιρα μέσα στην οποία αυτό αναπτύσσει την προσωπικότητά του. Αξίζει να τις προσέχουμε ιδιαίτερα. 

 

 • Τώρα θα φτιάξει η μαμά το γάλα σου. (Του μιλάτε για τις σκέψεις και τον προγραμματισμό σας, έστω κι αν είναι 12 μηνών. Είναι σημαντικό να του μιλάτε όσο πιο πολύ μπορείτε, όταν είναι ξύπνιο!)

 

 • Έλα, πάμε στην κουζίνα να φτιάξουμε το γάλα σου. (Το καλείτε να συμμετέχει στις καθημερινές δραστηριότητές σας. Μοιράζεστε μαζί του την προετοιμασία του φαγητού του.)

 

 • Δυο λεπτά! Να τελειώσω με το πλυντήριο και έρχομαι να σου φτιάξω το γάλα σου. (Ναι. Καλό είναι να καταλαβαίνει σιγά-σιγά, από το δεύτερο χρόνο κι ύστερα, ότι η ζωή του σπιτιού δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στο άτομό του: να τελειώσω αυτό που κάνω κι έπειτα το γάλα σου.)

 

 • Καλά. Αν δεν θες τώρα το γάλα σου, θα σε φωνάξω εγώ σε δέκα λεπτά να το πιεις. (Πολύ καλή τοποθέτηση: δεν θυμώνω που κάνεις νάζια, αλλά ούτε συζητώ αν θα πιεις ή δεν θα πιεις το γάλα σου. Είναι δεδομένο πως θα το πιεις. Σου δίνω την ευκαιρία να το πιεις αργότερα και δεν χαλάμε τις καρδιές μας.)

 

 • Μόλις τελειώσεις με τους μαρκαδόρους, έλα να πιεις το γάλα σου. (Πολύ καλά. Δικαιούται σεβασμού στο δικό του πρόγραμμα. Πέντε λεπτά αργότερα δεν χαλάνε το ρυθμό του. Θα μάθει κι αυτό να σέβεται το δικό σας χρόνο.)

 

 • Μπιμπερόν; Μα έχουμε μεγαλώσει πια γιαγιά. Πίνουμε από το φλιτζάνι. (Παινέψτε το δημόσια για τις καινούργιες δεξιότητες που αποκτά. Κι ας μην καταλαβαίνει ακόμη τις λέξεις που χρησιμοποιείτε. Τις λέξεις τις καταλαβαίνετε εσείς και το μικρό καταλαβαίνει τα συναισθήματά σας.) 

 

 • Ε! Ναι. Ο Γιαννάκης κάνει στα ψέματα πως είναι μωρό και θέλει μπιμπερόν. Για να παίξουμε το κάνουμε, γιαγιά. Μα, και βέβαια πίνει το γάλα του απ’ το φλιτζάνι, όπως κι οι μεγάλοι. Το μπιμπερόν είναι της μπέμπας. (Δίνετε στο παιδί να καταλάβει ότι θεωρείτε φυσικό να ζηλεύει λίγο τη μπέμπα και να θέλει να τη μιμηθεί. Δεν τον αποπαίρνετε που προσποιείται πως είναι κι αυτός μωρό. Αλλά δηλώνετε πολύ περήφανοι που γενικά φέρεται σαν μεγάλο παιδί.) 

 

 • Μπράβο! Ήπιες όλο το γάλα σου! (Αποφύγετε αυτή τη φράση. Δεν είναι καλή ιδέα να νομίζει ότι πίνει γάλα για να σας κάνει το χατίρι ή για να μην τον τιμωρήσετε). Πίνει γάλα γιατί του είναι απαραίτητο. Μπορείτε να πείτε: 
  Μπράβο! Ήπιες το γάλα σου χωρίς να το χύσεις ή πριν κρυώσει (επιβραβεύετε μια δεξιότητα κι όχι την ικανοποίηση μιας φυσικής ανάγκης)

 

 • Βρομόπαιδο! Αν δεν πιεις το γάλα σου αμέσως, δεν έχει βόλτα. (Διαγράψτε καλύτερα αυτή τη φράση! Δημιουργεί δυσάρεστη ατμόσφαιρα και είναι σίγουρα αναποτελεσματική. Είναι κρίμα κι εσείς και το παιδί να στενοχωριέστε.)

 

 • Έλα, τέλειωνε αγόρι μου με το γάλα σου. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουμε για βόλτα, τόσο το καλύτερο. (Πολύ καλύτερη προσπέλαση: και το γάλα και η βόλτα είναι δεδομένα. Δεν έχει στην πραγματικότητα λογική εξάρτηση το ένα από το άλλο. Όμως, ο χρόνος μας είναι περιορισμένος. Αν καθυστερήσει να πιει το γάλα, αυτό θα πάρει χρόνο από τη βόλτα. Είναι φυσική συνέπεια κι όχι τιμωρία που του επιβάλλετε εσείς. Φυσικό είναι που προτιμάτε κι εσείς να πάτε βόλτα, παρά να …χαζοκαθυστερείτε μέχρι να πιει το γάλα του. Δεν θυμώνετε, δεν απειλείτε. Απλώς, δεν σας περνάει καν από το νου να ξεκινήσετε πριν τελειώσει με το γάλα του. Είναι γνωστό σε όλους πως δεν επιτρέπεται ν’ αφήνει κανείς μισοτελειωμένο το φλιτζάνι με το γάλα του!) 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ