Υγεία των μαλλιών και διατροφή

Υγεία των μαλλιών και διατροφή

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Προσθέστε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία τροφές και χαρείτε δυνατά και όμορφα μαλλιά. Το φθινόπωρο δεν πέφτουν μόνο τα φύλλα από τα δέντρα, αλλά και τα μαλλιά μας στα πλαίσια της εποχικής τριχόπτωσης. Όπως και την άνοιξη έτσι και με τα πρωτοβρόχια παρατηρείται αυξημένη απώλεια μαλλιών, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και δύο μήνες. Η τριχόπτωση αυτού του τύπου δεν προκαλεί ανησυχία και θεωρείται «φυσιολογική». Αν όμως τα μαλλιά σας είναι ήδη αδύναμα και λιγοστά μη χάνετε χρόνο: πέρα από οποιαδήποτε τοπική θεραπεία συστήσει ο δερματολόγος ή ο φαρμακοποιός σας υιοθετήστε την κατάλληλη διατροφή, που θα δώσει τροφή στις περίπου 100.000 τρίχες της κεφαλής σας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εκτός από το στρες, την εγκυμοσύνη, τις ορμονικές διαταραχές, αλλά και ορισμένα νοσήματα, που ενοχοποιούνται για την τριχόπτωση, οι «θαυματουργές» δίαιτες βγάζουν τα μαλλιά μας νοκ-άουτ, καθώς στερούν από τον οργανισμό μας πολύτιμα μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. «Ταΐστε» τα μαλλιά σας
  • Η υιοθέτηση του μεσογειακού μοντέλου διατροφής είναι η απάντηση στα αδύναμα μαλλιά και την τριχόπτωση: Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, γαλακτοκομικά, αυγά, όσπρια, ελαιόλαδο και ξηροί καρποί περιέχουν πολύτιμα συστατικά για την υγεία και την ομορφιά των μαλλιών, αλλά και τις αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν ως αντιγηραντικά καθυστερώντας τη γήρανση των μαλλιών και την πτώση τους.
  • Ακόμη, η μεσογειακή διατροφή συμπεριλαμβάνει τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που όχι μόνο δυναμώνουν τα μαλλιά, αλλά τονώνουν και το νευρικό σύστημα, μειώνοντας το στρες, που είναι γνωστό αίτιο τριχόπτωσης.
  • Ας δούμε όμως ποιες είναι οι πολύτιμες για τα μαλλιά μας τροφές και συστατικά:
  • Συκώτι: Είναι πηγή σεληνίου, σιδήρου και βιταμινών Α και Β12. Γενικότερα, οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης (κρέας, ψάρι και πουλερικά) είναι σύμμαχοί μας στον αγώνα κατά της τριχόπτωσης καθώς μας δίνουν απαραίτητα δομικά στοιχεία για τον οργανισμό μας, αλλά και το πολύτιμο σελήνιο.
  • Λιπαρά ψάρια: Σκουμπρί, τόνος, σολωμός αλλά και τα μικρά ψάρια των δικών μας θαλασσών όπως η σαρδέλα είναι πλούσια σε Ω3, που δρα σαν αντιοξειδωτικό εμποδίζοντας τη δράση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό και καθυστερεί τη γήρανση και τη διαδικασία της τριχόπτωσης.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά: Επίσης πλούσια σε βιταμίνη A, που είναι πολύτιμη για την ανάπτυξη της τρίχας.
  • Ξηροί καρποί: Ιδιαίτερα ο ηλιόσπορος είναι πλούσιος σε βιταμίνη Ε, σίδηρο, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β6, χαλκό και κυρίως σελήνιο, που βοηθά στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης.
  • Βρώμη: Δεν είναι τυχαία το αγαπημένο δημητριακό των διαιτολόγων, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες E, B1, B2, φυλλικό και παντοθενικό οξύ, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και μαγγάνιο. 
  • Πορτοκάλια, ακτινίδια και φράουλες: Μία φρουτοσαλάτα με αυτό το περιεχόμενο δίνει στα μαλλιά μας την αντιοξειδωτική προστασία που χρειάζονται καθώς είναι φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C. Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε και αποξηραμένα κράνμπερις για να αυξήσετε με τον πιο φυσικό τρόπο την πρόσληψη της πολύτιμης βιταμίνης.
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Ε, που μαζί με τις A, B και C προάγει την παραγωγή νέων τριχών.
  • Κακάο: Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή όπως και το κρασί και το πράσινο τσάι, που βοηθούν στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και συγχρόνως ενισχύουν και την καρδιακή λειτουργία.
  • Φυλλώδη λαχανικά και φασόλια: Αποτελούν τις κύριες πηγές του πολύτιμου και για την ανάπτυξη των μαλλιών, φυλλικού οξέως.
Προσοχή! Αν ακολουθείτε κάποια στερητική δίαιτα για απώλεια βάρους συζητήστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων διατροφής που να περιέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες αλλά και τα ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως το σελήνιο, ο σίδηρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος, είναι μέταλλα που προλαμβάνουν την τριχόπτωση και ενισχύουν την τριχοφυΐα.