Όλες οι νέες μανούλες γνωρίζουμε ότι λίγες μέρες αφότου γεννήσουμε πρέπει να επισκεφθούμε τον παιδίατρο με το μωρό μας για μια τυπική, καθιερωμένη εξέταση. Για να δούμε ότι όλα βαίνουν καλώς με την υγεία του. Όσον αφορά, όμως, την πρώτη επίσκεψη στον ...
17 Ιουλίου 2019
Η γαστρεντερίτιδα είναι ένας συχνός καλοκαιρινός επισκέπτης που εξαντλεί τα παιδιά και κυρίως τα βρέφη και μπορεί να τα οδηγήσει ακόμη και στο νοσοκομείο
Η γαστρεντερίτιδα είναι από τις πιο κοινές και τις πιο συχνές αιτίες επίσκεψης στον παιδίατρο καθώς σχεδόν όλα τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 2 ετών θα παρουσιάσουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο γαστρεντερίτιδας.
Εμφανίζεται με διάρροια (μαλακά ή υδαρή κόπρανα) ή και με αύξηση των κενώσεων και μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό ή και εμέτους. Οι ιοί είναι οι συνηθέστερη αιτία, ενώ σε ποσοστό 30% ο υπεύθυνος μικροοργανισμός μπορεί να είναι ένα μικρόβιο ή ένα παράσιτο.
Προσέχουμε για να (μην) έχουμε
Ο κίνδυνος μετάδοσης της γαστρεντερίτιδας είναι ένας καλός λόγος για να μάθουμε τα παιδιά μας από πολύ μικρή ηλικία να πλένουν τα χέρια τους, καθώς η οξεία γαστρεντερίτιδα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της κοπρανοστοματικής οδού. Άλλος τρόπος μετάδοσης είναι το μολυσμένα τρόφιμα και το νερό. Από την έκθεση στον υπεύθυνο μικροοργανισμό μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί να μεσολαβήσουν από 12 ώρες έως 5 ημέρες, ενώ η διάρκειά της δεν ξεπερνά συνήθως τη μία εβδομάδα. Οι έμετοι συνήθως διαρκούν 1-2 ημέρες και οι διάρροιες 5-7 ημέρες.
Συμπτώματα
- Διάρροια
- Έμετοι
- Πυρετός
- Ανορεξία
- Κοιλιακές κράμπες
- Κεφαλαλγία
- Μυαλγία
Επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο όταν:
- Η θερμοκρασία του παιδιού ξεπερνάει τους 39°C.
- Υπάρχει ορατό αίμα στα κόπρανα ή μέλαινα (μαύρη) κένωση.
- Παρατηρείται αυξημένη συχνότητα και όγκος υδαρών κενώσεων.
- Η διάρροια διαρκεί πάνω από 7 ημέρες.
- Οι έμετοι/χολώδεις έμετοι είναι επαναλαμβανόμενοι.
- Υπάρχει έντονος πόνος στην κοιλιά.
- Παρατηρείται αφυδάτωση έστω και μέτρια καθώς η σοβαρότητα της γαστρεντερίτιδας καθορίζεται από τον βαθμό αφυδάτωσης του ασθενούς. Συμπτώματα που θα σας ανησυχήσουν είναι: το ωχρό και ξηρό δέρμα, τα στεγνά χείλη και γλώσσα, η μειωμένη ούρηση οι εισέχοντες οφθαλμοί, τα μειωμένα δάκρυα, και η υπνηλία ή η ανησυχία
- Υπάρχει υποκείμενο νόσημα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, νεφρική ανεπάρκεια).
- Εμφανίζονται συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως λήθαργος ή σπασμοί, καταστάσεις που υποδηλώνουν βακτηριακή λοίμωξη και απαιτούν άμεση ιατρική αντιμετώπιση.
Αντιμετώπιση
Η γαστρεντερίτιδα συνήθως δεν απαιτεί ειδική φαρμακευτική αγωγή αλλά ειδική φροντίδα. Αν για παράδειγμα το παιδί κάνει εμέτους αφήστε το χωρίς φαγητό και υγρά για 2-4 ώρες συμβουλευόμενοι τον παιδίατρό σας καθώς όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο λιγότερη ώρα μπορούμε να το αφήσουμε χωρίς υγρά. Σαν γενική οδηγία να θυμάστε ότι ξεκινάμε από την ενυδάτωση του παιδιού προσφέροντάς του νερό σταδιακά και σε πολύ μικρές ποσότητες (για παράδειγμα ένα κουταλάκι του γλυκού νερό ανά 10 λεπτά) και αυξάνουμε σταδιακά την ποσότητα. Η σίτιση μπορεί να αρχίσει 4-6 ώρες μετά την επιτυχή ενυδάτωση. Σε περιπτώσεις ήπιας αφυδάτωσης ο παιδίατρος θα συστήσει τη λήψη ειδικών διαλυμάτων που θα αναπληρώσουν τα χαμένα υγρά και τους ηλεκτρολύτες.
Τα θηλάζοντα βρέφη συνεχίζουν κανονικά τον θηλασμό τους, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να συνεχίσουν τη συνήθη για την ηλικία τους διατροφή, αποφεύγοντας τις «βαριές» τροφές, όπως τα πολύ λιπαρά τρόφιμα και τα γλυκά και προτιμώντας τροφές όπως το ρύζι, οι βραστές πατάτες, το καλά βρασμένο κοτόπουλο κλπ.
Σε ειδικές μόνο περιπτώσεις βακτηριακής γαστρεντερίτιδας ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει τη χορήγηση αντιβιοτικών.
Με τη συνεργασία της παιδιάτρου, Ντανιέλας Αδάμου