Η σύνδεση νου - σώματος έχει μελετηθεί και ερευνηθεί από διάφορους τομείς όπως η ιατρική, η φιλοσοφία, η ψυχολογία, η ανθρωπολογία, κλπ. Η σύνδεση της σωματικής και της ψυχικής υγείας θεωρείται πλέον δεδομένη και έχει οδηγήσει στη δημιουργία της ψυχο ...
15 Ιανουαρίου 2014
Η ζωή τα έφερε έτσι που καλείστε να παίξετε το ρόλο του γονέα μόνος/η. Το θετικό είναι πως, πλέον, δεν είστε δαχτυλοδεικτούμενοι. Οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι περισσότερες από ποτέ. Αυτό όμως, δεν σημαίνει πως το έργο σας είναι εύκολο. Έχετε να διαχειριστείτε δύσκολες προκλήσεις, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά δύο ρόλους σε πιο απαιτητικές συνθήκες. Από την άλλη πλευρά όμως, δεν υπάρχει καμία έρευνα που να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μονογονεϊκές οικογένειες είναι de facto λιγότερο ευτυχισμένα.
Οι πιο συνηθισμένες προκλήσεις μιας μονογονεϊκής οικογένειας
Η ανατροφή των παιδιών μπορεί να είναι δύσκολη κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Χωρίς σύντροφο, η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετη πίεση, άγχος και κούραση. Αν είστε πολύ κουρασμένοι ή συγχυσμένοι για να είστε συναισθηματικά υποστηρικτικοί ή να πειθαρχείτε και να θέτετε τα απαραίτητα όρια στο παιδί σας, μπορεί να προκύψουν προβλήματα με τη συμπεριφορά του. Επιπλέον, το συνηθέστερο πρόβλημα στις μονογονεϊκές οικογένειες δεν είναι άλλο από το οικονομικό. Ειδικότερα εάν η στήριξη του άλλου γονέα είναι ανεπαρκής. Το να παλεύετε με τη δουλειά και τη φροντίδα ενός παιδιού μπορεί να είναι δύσκολο οικονομικά και να σας απομονώσει κοινωνικά. Μπορεί επίσης να ανησυχείτε για την έλλειψη ενός αρσενικού ή θηλυκού πρότυπου για το παιδί σας.
Πώς μπορεί ένας γονέας μόνος να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις;
Για να μειώσετε το άγχος στη μονογονεϊκή οικογένεια σας:
- Δείξτε την αγάπη σας με κάθε ευκαιρία. Θυμηθείτε να επαινείτε το παιδί σας. Δώστε του την άνευ όρων αγάπη και υποστήριξή σας.
- Δημιουργήστε ρουτίνες. Ένα δομημένο πρόγραμμα - όπως γεύματα και ύπνος σε συγκεκριμένες ώρες - βοηθά το παιδί σας να γνωρίζει τι να περιμένει. Έχει διαπιστωθεί από πολλούς ειδικούς πως όταν τα παιδιά μεγαλώνουν με πρόγραμμα που τηρείται ευλαβικά, νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια.
- Δώστε προτεραιότητα στο χρόνο σας με την οικογένεια. Βρείτε χρόνο κάθε μέρα για να παίξετε, να διαβάσετε ή απλά να καθίσετε μαζί με το παιδί σας.
- Αναζητήστε βοήθεια. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα μόνοι σας και πως το μεγαλύτερο παιδί δεν είναι το κατάλληλο για να προσέχει το μικρότερο. Επιστρατεύστε παππούδες και γιαγιάδες ή - εάν έχετε την οικονομική δυνατότητα - κάποιο ικανό άτομο να σας βοηθά με τα παιδιά ή τουλάχιστον με το σπίτι.
- Ορίστε λογικά όρια. Εξηγήστε τους κανόνες του σπιτιού και τις προσδοκίες σας από το παιδί - όπως το να μιλάει με σεβασμό και να μαζεύει τα πράγματά του - και να είστε προσεκτικοί στην επιβολή τους. Ενδεχομένως να χρειαστεί να επαναξιολογήσετε ορισμένα όρια, όπως την ώρα που περνάει στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση, όταν το παιδί αποδεικνύει την ικανότητα να διαχειριστεί μεγαλύτερη ευθύνη.
- Μην αισθάνεστε ενοχές. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας και μην κακομαθαίνετε το παιδί σας από τις δικές σας τύψεις.
- Φροντίστε τον εαυτό σας. Συμπεριλάβετε λίγη γυμναστική στο καθημερινό σας πρόγραμμα, μην αμελείτε τη διατροφή σας και κοιμηθείτε αρκετά. Βρείτε χρόνο να κάνετε τις δραστηριότητες που απολαμβάνετε μόνοι ή με στενούς φίλους. Είναι σημαντικό να είστε εσείς ψυχικά καλά για να μεγαλώσετε ευτυχισμένα παιδιά.
- Παραμείνετε αισιόδοξοι. Η διάθεση και η στάση σας μπορούν να επηρεάσουν το παιδί σας. Δεν πειράζει να είστε ειλικρινείς μαζί του αν διανύετε μια δύσκολη περίοδο, αλλά πρέπει να του θυμίζετε ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Και να θυμάστε ότι το χιούμορ είναι λυτρωτικός παράγοντας στην καθημερινότητα.
- Μιλήστε θετικά για το αντίθετο φύλο σε κάθε ευκαιρία. Τονίστε τα επιτεύγματα ή τα θετικά χαρακτηριστικά των μελών του αντίθετου φύλου στην οικογένειά σας, την κοινωνία ή ακόμη και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αποφεύγετε τις αρνητικές δηλώσεις για το αντίθετο φύλο.
- Συμπεριλάβετε στην καθημερινότητά σας και άλλα μέλη του αντίθετου φύλου, εκτός του συντρόφου σας. Αναζητήστε θετικές σχέσεις με υπεύθυνα μέλη του αντίθετου φύλου που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πρότυπα για το παιδί σας. Δείξτε στο παιδί με παραδείγματα ότι είναι δυνατόν να έχει μακροπρόθεσμες, θετικές σχέσεις με μέλη του αντίθετου φύλου.
Η πρόκληση είναι πράγματι μεγάλη. Δείχνοντας την αγάπη και τον σεβασμό σας, μιλώντας με ειλικρίνεια και παραμένοντας θετικοί, μπορείτε να μειώσετε το άγχος και να δημιουργήσετε ένα οικογενειακό περιβάλλον ευτυχίας.
Πηγή: www.mayoclinic.com