Διαχείριση Θυμού – Πως να τον χρησιμοποιήσετε για καλό σας

Διαχείριση Θυμού – Πως να τον χρησιμοποιήσετε για καλό σας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα απαραίτητο για την επιβίωσή μας καθώς χωρίς αυτόν δεν θα διεκδικούσαμε, δεν θα αγωνιζόμασταν, δεν θα πολεμούσαμε. Στη σημερινή εποχή ο θυμός, αν κανείς καταφέρει να τον ελέγξει, μπορεί να μας αποκαλύψει τα βαθιά κρυμμένα συναισθήματά μας –αυτά που τελικά μας θυμώνουν- και να μας οδηγήσει να αγωνιστούμε για μία καλύτερη ζωή. Ακούγοντας κανείς τον θυμό του, αφουγκράζεται τον εαυτό του. Αλλά πώς να ακούσεις τον θυμό όταν είναι θορυβώδης και σε οδηγεί σε εκρήξεις και φωνές;

Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά

Η καταπίεση, που νιώθουμε από τις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι για μας είναι συχνά η αιτία του θυμού. Καθώς οι στόχοι ζωής δεν έχουν τεθεί από εμάς αλλά για εμάς τα εμπόδια και οι αδικίες στον δρόμο για την επίτευξή τους πολλαπλασιάζονται προκαλώντας στρες και στη συνέχεια θυμό. (Το στρες και ο θυμός είναι αδέλφια). 

Το αίσθημα της αδικίας επίσης θρέφει τα αισθήματα θυμού. Σύμφωνα με τον Dr. Jesmen Mendoza, κλινικό ψυχολόγο ειδικευμένο σε ζητήματα θυμού στους χώρους εργασίας και εκπαίδευσης, συνεργάτη του Ryerson University στο Τορόντο του Καναδά, ο θυμός αποτελεί μία συναισθηματική αντίδραση στο υποκειμενικό αίσθημα της αδικίας. Πολλές φορές θυμώνουμε, επειδή νιώθουμε ή και είμαστε αδικημένοι. Ενίοτε μπορεί να νιώσουμε ότι όλοι μας αδικούν: οι συνάδελφοι, οι γονείς, τα αδέλφια, οι φίλοι, ο σύντροφός μας. Αν νιώθετε συχνά τη το άδικο να σας πνίγει αξιολογήστε την κατάσταση πριν πάρετε φωτιά. Αν με την ψυχρή σας λογική καταλήγετε στο ίδιο συμπέρασμα (σας έχουν αδικήσει) συζητήστε με τα πρόσωπα που δρουν σε βάρος σας και αγωνιστείτε για τη δικαίωσή σας. Τι δεν πρέπει να κάνετε; Να αποφύγετε τον θυμό γιατί σύμφωνα με τον Mendoza αποφεύγοντας αυτό το συναίσθημα θα κυριευτούμε από ένα ακόμη μεγαλύτερο κύμα θυμού και τελικά θα οδηγηθούμε σε μία μεγαλύτερη έκρηξη ενδεχομένως με ασήμαντη αφορμή.  το οποίο θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε μεγαλύτερη έκρηξη με την επόμενη αφορμή. Οι εκρήξεις θυμού μοιάζουν με εκείνες των ηφαιστείων, όπου η ενέργεια συγκεντρώνεται και απεγκλωβίζεται βίαια κάνοντας στάχτη τα πάντα στο πέρασμά της. Αν φτάνετε στο χείλος του γκρεμού πάρτε τα μέτρα ασφαλείας για την πτώση σας:

  • Σκεφτείτε λογικά και κάντε μία σύντομη επαναξιολόγηση του θυμού σας. Αξίζει τον κόπο το ξέσπασμα και οι συνέπειές του;
  • Μάθετε τεχνικές χαλάρωσης. Μπορείτε να αναπνέετε αργά και βαθιά, να μετράτε αργά ως το δέκα ή και να χρησιμοποιήσετε τεχνικές διαλογισμού προκειμένου να μην ξεπεράσετε τα όρια.
  • Μην πίνετε. Κι αν θέλετε να χαλαρώσετε γιατί νιώθετε το αίμα σας να ανεβαίνει στο κεφάλι πιείτε μόνο ένα ποτηράκι κρασί για να πάνε τα φαρμάκια κάτω. Αν πιείτε παραπάνω θα νιώσετε περισσότερο αδικημένος και συγχρόνως λιγότερο εγκρατής οπότε θα βγείτε εκτός ελέγχου.
  • Μείνετε μακριά από εριστικούς ανθρώπους , οι οποίοι ψάχνονται για καβγά.
  • Φύγετε από το πεδίο της μάχης. Δεν έχει νόημα να πολεμάτε στο ίδιο μέτωπο, τους ίδιους εχθρούς και με τις ίδιες απώλειες.
  • Χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο θυμού όπου θα καταγράφετε όλα γύρω από τον θυμό σας: Τι σας έφερε σε αυτή την κατάσταση; Έχετε καταθλιπτικά συναισθήματα; Μήπως το εργασιακό σας περιβάλλον σάς προκαλεί δυσθυμία;
  • Βρείτε τη γαλήνη. Ο θυμός είναι ένα «πολιτισμικό» στοιχείο της εποχής καθώς συνδέεται με τα σύγχρονα ήθη και έθιμα. Μην αντιδράτε μαξιμαλιστικά. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει να πνίγετε το συναίσθημά σας αλλά να αναγνωρίσετε τα προβλήματά σας και τα αίτια του θυμού σας, να κάνετε ειρήνη με τον εαυτό σας και όταν αυτό είναι εφικτό και με τους γύρω σας και να μάθετε να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας πριν νιώσετε τη θηλιά του θυμού στο λαιμό σας.
  • Αποταθείτε στους ειδικούς ψυχικής υγείας αν συχνά χάνετε τον έλεγχο, προκειμένου καταρχήν να δουλέψετε με τον εαυτό σας. Πίσω από έναν διαρκώς θυμωμένο άνθρωπο κρύβεται ένας ανώριμος άνθρωπος, που νιώθει διαρκώς διωκόμενος από τους άλλους.