Η σύνδεση νου - σώματος έχει μελετηθεί και ερευνηθεί από διάφορους τομείς όπως η ιατρική, η φιλοσοφία, η ψυχολογία, η ανθρωπολογία, κλπ. Η σύνδεση της σωματικής και της ψυχικής υγείας θεωρείται πλέον δεδομένη και έχει οδηγήσει στη δημιουργία της ψυχο ...
14 Μαΐου 2014
Ειδικότερα για τις εργαζόμενες μητέρες, το 24ωρο δε φτάνει. Πολλά τα καθήκοντα, πολλές και οι τύψεις για τα παιδιά, αλλά και για τον ίδιο μας τον εαυτό. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να γίνουν πιο απλά και με λιγότερη ενέργεια. Οι σημερινοί γονείς καταδυναστευόμαστε από συγκεκριμένους μύθους για τη μητρότητα που δε βοηθούν το παιδί, αλλά εξουθενώνουν εμάς.
Η μαμά πρέπει να απαντά σε όλα τα «γιατί» λεπτομερώς
Είναι ένας μεγάλος μύθος. Μπορεί να σας προκαλεί έκπληξη, αλλά δεν είναι ανάγκη να απαντάτε λεπτομερώς σε κάθε ερώτηση. Χρειάζεται βεβαίως να απευθύνεστε σε κάθε ερώτηση και να μην αγνοείτε το παιδί, αλλά αυτό δε σημαίνει κατ’ ανάγκη λεπτομερή απάντηση. Αρκετοί γονείς με παιδιά προσχολικής ηλικίας θεωρούν ότι συμβάλουν στην αυτοεκτίμηση των παιδιών τους, ότι βελτιώνουν τη νοημοσύνη τους και το λεξιλόγιό τους όταν οι ίδιοι μιλούν πολύ. Έτσι, οι απαντήσεις που δίνουν είναι μακροσκελείς και αναλυτικές. Ο εγκέφαλος των παιδιών μέχρι την ηλικία των 7 ετών όμως, δεν έχει ακόμη κατακτήσει το λογικό τρόπο σκέψης. Κατά συνέπεια, στην ηλικία των τριών ετών, οι μακρόσυρτες εξηγήσεις με λεπτομέρειες απλούστατα δεν αφομοιώνονται.
Θα καταλάβετε πότε το παιδί σας είναι έτοιμο για τόσο λεπτομερείς απαντήσεις από την πορεία του στο σχολείο. Μέχρι τότε, χρησιμοποιείτε μικρές, ακριβείς και κατάλληλες για την ηλικία του παιδιού λέξεις. Ορισμένες φορές, οι μονολεκτικές απαντήσεις μπορεί να είναι πολύ πιο χρήσιμες. Έχετε πολύ καιρό μπροστά σας για βαθιές και πνευματικές συζητήσεις, όταν το παιδί θα μεγαλώσει λίγο περισσότερο.
Η κακή συμπεριφορά αντιμετωπίζεται με ένταση και τιμωρία
Οι περισσότεροι γονείς έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσουν την παιδική γκρίνια και την κακή συμπεριφορά είναι με απότομη αντίδραση ίσως και τιμωρία (ή συνέπειες όπως είναι ο σύγχρονος όρος). Το πρόβλημα με αυτόν το μύθο είναι πως εξουθενώνει και τον γονέα. Δώστε μεγαλύτερη βάση στην οπτική επαφή και στη σιωπή (όχι την αδιαφορία). Μπορείτε συνειδητά και με συγκεκριμένο τρόπο να έχετε οπτική επαφή με το παιδί σας χωρίς να πείτε τίποτα. Η σιωπή είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που έχει ένας γονιός. Το μήνυμα που στέλνει είναι σαφές. «Σε κοιτάω, σε ακούω, αλλά επιλέγω να μην αντιδράσω ώστε να σκεφτείς τι είπες ή τι έκανες και να μάθεις από αυτό».
Ξέρει ότι τον αγαπώ
Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους. Κάντε μία αναδρομή στα δικά σας παιδικά χρόνια. Αναρωτηθήκατε ποτέ αν σας αγαπάνε οι γονείς σας; Σε στιγμές αδικίας ή ακόμη και κούρασης, δεν πέρασε ποτέ από το παιδικό μυαλό σας ότι κανείς δεν νοιάζεται για εσάς; Τα «σ΄ αγαπώ» δεν μπορεί ποτέ να είναι πολλά. Μπορεί να νομίζετε πως για το παιδί η γονεϊκή αγάπη είναι δεδομένη, αλλά δεν είναι. Τα παιδιά χρειάζονται να το ακούν, όσο πιο συχνά και όσο πιο δυνατά γίνεται. Ειδικότερα μετά από κάποιο καβγά. Ακόμη και μετά από μία κακή συμπεριφορά μπορείτε να πείτε: «Σ’ αγαπώ και δε μου αρέσει αυτό που έκανες». Ακόμη και εάν είστε σε έξαλλη κατάσταση με το παιδί, η μαγική φράση «σ’ αγαπώ» κάνει θαύματα.
Το καθημερινό πρόγραμμα περιορίζει γονείς και παιδιά
Ορισμένοι γονείς φοβούνται ότι εάν χρησιμοποιήσουν μία συγκεκριμένη καθημερινή ρουτίνα, τότε επεμβαίνουν στη φαντασία, στη δημιουργικότητα και στην ελευθερία του παιδιού. Η αλήθεια είναι ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Με το καθημερινό απαρέγκλιτο πρόγραμμα προσφέρετε στο παιδί το αίσθημα της ασφάλειας. Το μήνυμα που στέλνετε στο παιδί σας είναι πως μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να εμπιστεύεται ότι θα είστε εκεί για να καλύπτετε τις ανάγκες του. Συνήθως, όταν ο γονέας ακολουθεί συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου, το παιδί γκρινιάζει λιγότερο για να πάει να κοιμηθεί. Έτσι κι εσείς με τη σειρά σας, έχετε λίγο περισσότερο χρόνο για να χαλαρώσετε και να γεμίσετε μπαταρίες.
Πηγή: Proactiveparenting.com