Η σύνδεση νου - σώματος έχει μελετηθεί και ερευνηθεί από διάφορους τομείς όπως η ιατρική, η φιλοσοφία, η ψυχολογία, η ανθρωπολογία, κλπ. Η σύνδεση της σωματικής και της ψυχικής υγείας θεωρείται πλέον δεδομένη και έχει οδηγήσει στη δημιουργία της ψυχο ...
15 Ιανουαρίου 2014
Η οικογένεια είναι στοιχείο και προϋπόθεση για τη διαμόρφωση της ανθρώπινης υπόστασης και πραγματικότητας. Ο νεογέννητος άνθρωπος, το παιδί, έχει απλώς τη δυνατότητα να μάθει. Χωρίς την ανατροφή από ομοίους του, ακόμη και αν επιβιώσει ως ζωή, άνθρωπος δεν γίνεται. Γι’ αυτό και ο λαός λέει: «Το παιδί γεννιέται από τη μάνα, αλλά άνθρωπος γίνεται στην αγκαλιά της». Για να είμαστε δίκαιοι, στη σύγχρονη κοινωνία η αλήθεια είναι ότι το παιδί γίνεται άνθρωπος στην αγκαλιά και των δύο γονιών του. Ο πατέρας έπαψε να είναι περιφερικό πρόσωπο στη ζωή του παιδιού του. Έγινε κι αυτός, εξίσου με τη μητέρα, κεντρικό πρόσωπο.
Ο σημερινός γονιός, ιδιαίτερα ο νέος, είναι πολύ λιγότερο βέβαιος για τον εαυτό του και για τις ανθρώπινες αξίες απ’ ό,τι οι προηγούμενες γενιές. Η αβεβαιότητα αυτή κορυφώνεται όταν συνδυάζεται με την ευθύνη, τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν οι σημερινοί γονείς απέναντι στα παιδιά τους. Οι καινούργιες οικογένειες αντιμετωπίζουν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, στα ωράρια εργασίας, στην οργάνωση της εκπαίδευσης, στις απαιτήσεις των εξωσχολικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, στην οργάνωση του ελεύθερου χρόνου, στην αντιμετώπιση του μόνιμου απρόσκλητου επισκέπτη κάθε σπιτικού, της τηλεόρασης. Λίγο ή πολύ αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση του πραγματικού κοινού χρόνου των μελών της οικογένειας και σε ποιοτική του υποβάθμιση, σε βαθμό που η κοινή ζωή γίνεται παράλληλη και λιγότερο οικογενειακή.
Αν σε όλα αυτά προστεθούν και τα μόνιμα ερωτήματα των γονιών για την υγεία του παιδιού τους, ερωτήματα που οξύνονται από την αγχώδη εποχή μας και τη συχνά λαθεμένη ή παραμορφωτική πληροφόρηση, τότε γίνεται φανερό ότι το ...επάγγελμα γονιός δεν είναι καθόλου εύκολο.
Γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι. Αυτή τη μεγάλη αλήθεια την αναγνωρίζουν πλέον όλοι. Γονείς, γιατροί, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί, Πολιτεία, κοινωνίες σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Μια δεύτερη, εξίσου μεγάλη, αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν εύκολες συνταγές για να γίνει κάποιος καλός γονιός.
Η γνώση είναι δύναμη. Η σωστή ενημέρωση μπορεί να σας βοηθήσει ν’ αξιοποιήσετε τις δικές σας δυνατότητες, να σας κάνει ικανούς να προσφέρετε στο δικό σας παιδί όλα όσα χρειάζονται ώστε το γενετικό υλικό με το οποίο το προικίσατε να εκφρασθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: βιολογικά, πνευματικά, ψυχικά, συναισθηματικά.
Η τέχνη της ενημέρωσης του γονιού δεν είναι απλή. Προϋποθέτει πείρα, γνώσεις, μεγάλη ευαισθησία και προπαντός ατέλειωτη αγάπη για το παιδί. Φιλοδοξεί να σας μάθει τον τρόπο να βλέπετε τη ζωή με τα μάτια, το μυαλό και την ψυχή του παιδιού σας. Να σας μάθει τη γλώσσα του. Μια γλώσσα που μεταβάλλεται, εξελίσσεται συνεχώς στην πορεία προς τη σωματική και ψυχοπνευματική του ωρίμανση. Να αμβλύνει τις ανησυχίες σας, να εξαλείψει τους φόβους, ν’ απαντήσει στα ερωτήματα της άγνοιας, να προφυλάξει από τις κακοτοπιές της ημιμάθειας και των προκαταλήψεων. Να σας μάθει να προλαμβάνετε όσα μπορούν να προληφθούν: Διατροφή, εμβολιασμοί, δηλητηριάσεις και ατυχήματα, αφυδάτωση, υψηλός πυρετός, συμπτώματα και σημεία που θα σας επιτρέψουν να ζητήσετε εγκαίρως τη βοήθεια του παιδιάτρου σας. Να σας βοηθήσει να διακρίνετε τις χρήσιμες από τις επουσιώδεις πληροφορίες που χρειάζεται ο γιατρός σας για να οδηγηθεί γρήγορα στη διάγνωση. Να μάθετε να του κάνετε τις πραγματικά σωστές ερωτήσεις, αλλά και να εντοπίζετε ενδεχόμενες παραλείψεις του. Συχνά το αυτονόητο δεν είναι τόσο αυτονόητο και χρειάζεται διευκρινίσεις.
Να μάθετε ν’ αντιμετωπίζετε μόνοι σας μικρά προβλήματα της καθημερινότητας τα οποία πολλές φορές γίνονται ενοχλητικά. Δεν τρώει καλά, κοιμάται λίγο, γκρινιάζει πολύ, συγκαίγεται, βήχει, έχει διάρροια, γίνεται μούσκεμα στον ιδρώτα, έχει δέκατα, ζηλεύει, βρίζει, θυμώνει, δε διαβάζει κι ένα τεράστιο ψηφιδωτό προβλημάτων που απεικονίζει τα σκαμπανεβάσματα της καθημερινότητας της παιδικής ηλικίας.
Γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι.
Στο ταξίδι της ζωής έχετε το ατίμητο προνόμιο να προστατεύετε, να συμπορεύεσθε, να συμπαραστέκεσθε, να καθοδηγείτε, να διδάσκετε, να μεταλαμπαδεύετε στα παιδιά σας τις μεγάλες αξίες που δημιούργησε το γένος των ανθρώπων. Να βεβαιώνεσθε ότι όλα αυτά αναλύονται, αφομοιώνονται, διηθούν το πνεύμα και την ψυχή του παιδιού σας και αναπλάθονται σε τρόπους ζωής γεμάτους υγεία, ομορφιά, αξιοπρέπεια, αγάπη, δημιουργικότητα και ανθρωπιά. Για γονείς και παιδιά η ανεπανάληπτη αυτή σχέση είναι ό,τι καλύτερο, ό,τι στερεότερο, ό,τι πιο ωραίο έχει να προσφέρει η ζωή.