Δραστηριότητες και παιχνίδια για μωρά και βρέφη (0 μηνών – 1 έτους)

Δραστηριότητες και παιχνίδια για μωρά και βρέφη (0 μηνών – 1 έτους)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 5 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 1

Όσο το μωράκι σου μεγαλώνει και μέρα με τη μέρα ανακαλύπτει τον κόσμο, τόσο περισσότερο θα του αρέσει να παίζει και να ασχολείται με δραστηριότητες που κάνετε μαζί. Το μόνο που χρειάζεται από εσένα είναι να έχεις όρεξη και ζωντάνια για δραστηριότητες, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να δεθείς με το μωράκι σου, να διασκεδάσετε μαζί και να του δώσεις ερεθίσματα που θα συμβάλλουν στη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξή του.

Στις μέρες μας τα εκπαιδευτικά, διαδραστικά και κατάλληλα παιχνίδια για μωρά που μπορείς να βρεις στο εμπόριο είναι χιλιάδες και πραγματικά θα σε εντυπωσιάσουν. Αξίζει, λοιπόν, να επενδύσεις σε μερικά από αυτά, καθώς είναι μελετημένα, ώστε να καλλιεργούν δεξιότητες που είναι ευεργετικές για το μωρό σου. Εδώ, θα δούμε ποιες είναι οι κατάλληλες δραστηριότητες και δημιουργικά παιχνίδια για παιδιά έως και 1 έτους.

Παιχνίδια για μωρά 0-3 μηνών: Ξεκινώντας την ανακάλυψη του κόσμου!

Ένα βρέφος 0-3 μηνών έχει ανάγκη να νιώσει ασφάλεια. Το παιχνίδι με το μωρό σου αφορά περισσότερο στην αλληλεπίδραση και το δέσιμό σας ως οικογένεια. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν ενεργοποιεί ερεθίσματα, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νοημοσύνης και των κινητικών του δεξιοτήτων. Ένα πολύτιμο ερέθισμα είναι η μουσική, η οποία έχει ευεργετικά οφέλη για όλες τις ηλικίες.

Αρχικά, η μουσική θα ηρεμήσει το μωρό σου και στις περιπτώσεις που φαίνεται αναστατωμένο, η μουσική μπορεί να του τραβήξει την προσοχή και να το βοηθήσει να χαλαρώσει. Ταυτόχρονα, είναι επιβεβαιωμένο πως η μουσική βοηθά τα μωράκια να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Συμπληρωματικά, αν σου αρέσει να τραγουδάς στο μικρό σου, αυτό μπορεί να συμβάλλει ακόμα περισσότερο στο συναισθηματικό σας δέσιμο.

Άκρως σημαντικό είναι το να ακούει συνεχώς τη φωνή σου. Μίλησε του, τραγούδησε του, ξεκίνησε να του διαβάζεις βιβλία βρεφικής ηλικίας, ενώ το έχεις αγκαλιά. Έτσι, θα μάθει να αναγνωρίζει τη φωνή σου και να τη συνδυάζει με το συναίσθημα της ζεστασιάς και της ασφάλειας. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό ενεργοποιούνται πολύτιμες συνάψεις στον εγκέφαλο του, που σχετίζονται με τις λειτουργίες της ομιλίας.

Κάτι άλλο που θα αρέσει πολύ στο μικρό σου είναι να χορέψετε αγκαλιά. Καθώς λατρεύει να έρχεται σε επαφή με το δέρμα σου και να αισθάνεται τον χαλαρό ρυθμό, μη διστάσεις να βάλεις το αγαπημένο σου τραγούδι και να χορέψετε με ήπιες κινήσεις στον ρυθμό του.

Παιχνίδια για μωρά 3-6 μηνών: Μεγαλύτερος ενθουσιασμός για παιχνίδι

Σε αυτή τη φάση, το βρέφος σου αρχίζει να συμμετέχει πιο ενεργά στις δραστηριότητες, να μαθαίνει περισσότερα για το σώμα του και να αναπτύσσει νέες δεξιότητες. Τα παιχνίδια βοηθούν το μωρό να ανακαλύψει και να αντιληφθεί τις υφές και τους ήχους. Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδος που αναπτύσσεται ο συντονισμός χεριών και ματιών, οι γνωστικές του ικανότητες και οι κοινωνικές του δεξιότητες.

Το μωράκι σου μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και μετά τους 3 μήνες θα αρχίσει να πιάνει και να κρατά μικρά και ελαφριά παιχνίδια, προσπαθώντας να ανακαλύψει σιγά-σιγά τον κόσμο! Έτσι, θα μπορείτε να παίζετε μαζί, χρησιμοποιώντας διάφορα βρεφικά παιχνίδια και -γιατί όχι;- να κάνετε μικρές βόλτες στις παιδικές χαρές της γειτονιάς σας. Εκεί, μπορείς να το κάνεις κούνια!

Οι βρεφικές κούνιες είναι μια δραστηριότητα που αρέσει σχεδόν σε όλα τα μωρά και πέραν της διασκέδασης, η κίνηση που κάνουν οι κούνιες ενισχύουν την ανάπτυξη του «αιθουσαίου συστήματος», το οποίο βοηθά στην κίνηση και στην ισορροπία. Πρόκειται για το πρώτο αισθητηριακό σύστημα του ανθρώπου, που αναπτύσσεται πλήρως μέσα στους πρώτους μήνες και βοηθά το μωρό σου να αναγνωρίζει τη θέση, την κίνηση, την ταχύτητα και να αντιλαμβάνεται την ισορροπία.

Παιχνίδια για μωρά 6-9 μηνών: Η ανακάλυψη συνεχίζεται!

Ήρθε η ώρα για το μικρό σου να κάθεται χωρίς να στηρίζεται, να αρχίσει να μπουσουλάει, να μεταφέρει μικρά αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο και να γυρίζει να κοιτάξει προς την πηγή των ήχων!

Μετά τους 6 πρώτους μήνες, δηλαδή, η αντίληψή του γίνεται ολοένα και καλύτερη. Εσύ για να το βοηθήσεις να την εξελίξει περισσότερο, αλλά και για να παίξεις μαζί του, μπορείς να τοποθετήσεις παιχνίδια γύρω από το μωρό σε μια απόσταση που μπορεί να κινηθεί, για να τα πιάσει. Μόλις τα καταφέρνει, αφού το επιβραβεύσεις, τα τοποθετείς σε διαφορετική μεριά, για να τα ψάξει ξανά.

Επίσης, σε αυτό το στάδιο της βρεφικής του ηλικίας μπορείς να ξεκινήσεις με απλά, βρεφικά βιβλιαράκια. Στις μέρες μας υπάρχουν ειδικά βιβλία για αυτό το στάδιο ανάπτυξης, εμπλουτισμένα με ευφάνταστα χαρακτηριστικά, όπως κορδέλες, τσαλακωμένες σελίδες, καθρέφτες, αλλά και μελωδίες, που σίγουρα θα τραβήξουν την προσοχή του μωρού σου.

μωρό-που-χαζεύει-ένα-βιβλίο

Παιχνίδια για μωρά 9-12 μηνών: Η αγάπη για παιχνίδι ολοένα και μεγαλώνει!

Στο προηγούμενο στάδιο το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι το μωράκι σου να γκρέμιζε πυργάκια. Σε αυτό θα αρχίσει να τα χτίζει. Βεβαίως, δεν μιλάμε για σύνθετες κατασκευές, αλλά για λίγα κομμάτια που τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο πάνω σε μια βάση, όπως συμβαίνει στο γνωστό και αγαπημένο παιχνίδι για μωρά «πύργο από δακτυλίους». Αυτού του είδους τα εκπαιδευτικά παιχνίδια βοηθούν στην περαιτέρω ανάπτυξη του συντονισμού και της κίνησης των χεριών του παιδιού, ενώ παράλληλα καλλιεργούν την αυτοσυγκέντρωσή του.

Κάθισε μαζί του και δείξε του πώς βγαίνουν και πώς τοποθετούνται ξανά στη βάση οι δακτύλιοι. Καθοδήγησε το, αλλά ταυτόχρονα ενθάρρυνε το παιδί σου να το κάνει και μόνο του. Στην αρχή θα καταφέρνει μόνο να βγάζει τους δακτυλίους, όσο όμως περνάει ο καιρός και πλησιάζει στο πρώτο έτος της ζωής του, θα έρθει και η στιγμή που θα χτίσει μόνο του τον πρώτο του πύργο!

Δραστηριότητες για παιδιά ενός έτους

Σε αυτή την ηλικία, έχει έρθει η ώρα για το πρώτο σας παζλ. Στα καταστήματα με βρεφικά παιχνίδια θα βρεις μια τεράστια ποικιλία από ενδιαφέροντα παζλ που θα ξετρελάνουν το μωράκι σου. Είναι μια πολύ δημιουργική δραστηριότητα για το μωρό σου, που απαιτεί συντονισμό, ανάπτυξη της λογικής και της προσπάθειας επίλυσης προβλημάτων.

Πολύ χρήσιμα για τον ίδιο σκοπό είναι και τα δοχεία με διαφορετικές υποδοχές, μέσα από τα οποία το παιδί πρέπει να περάσει τα αντίστοιχα κομμάτια. Το να επιλέξει ποιο πάει σε ποια υποδοχή και να αντιληφθεί ότι ενδεχομένως χρειάζεται να το γυρίσει ώστε να ταιριάξει, για να πέσει μέσα στο δοχείο, αποτελεί επίσης μια διαδικασία χρήσιμη για την κατανόηση της λογικής της επίλυσης προβλημάτων. Και -το κυριότερο- πολύ διασκεδαστική!

Παράλληλα, ενώ το βρέφος οδεύει πως την συμπλήρωση του πρώτου έτους, είναι βέβαιο πως θα του αρέσει να παίζει με τους ήχους και τη μουσική. Για παράδειγμα, κάτι που μπορείτε να κάνετε είναι να αναποδογυρίσετε πλαστικά τάπερ ή κατσαρολάκια και με τη χρήση μιας κουτάλας να δεις το μωρό σου να ξεδιπλώνεται σε έναν λιλιπούτειο ντράμερ, που θα παίζει με μεγάλο ενθουσιασμό το πρώτο του κρουστό μουσικό όργανο! Καθώς θα διασκεδάζει, θα εξελίσσει την ακουστική του αντίληψη, την κινητικότητά και τον ρυθμό του.

Εννοείται πως μαζί με τη μουσική έρχεται και ο χορός! Μια τέλεια ιδέα είναι να πάρεις αγκαλιά το μωράκι σου και αν μπορεί να σταθεί για λίγο, κράτησε τα χεράκια του και ενθάρρυνε το να χορέψει. Αυτές οι στιγμές μαζί του θα σου μείνουν αξέχαστες. Για αυτό σε παροτρύνουμε να απολαύσεις κάθε ευκαιρία παιχνιδιού με το μωράκι σου!