Γρήγορα, εύκολα αλλά κυρίως υγιεινά παγωτά για παιδιά

Γρήγορα, εύκολα αλλά κυρίως υγιεινά παγωτά για παιδιά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Τα παγωτά ήταν και θα είναι μία από τις αγαπημένες καλοκαιρινές απολαύσεις τόσο των μεγάλων όσο και των μικρών. Ιδιαίτερα, οι μικροί μας φίλοι τείνουν να τους δείχνουν μία ιδιαίτερη αδυναμία.

Πόσο συχνά, όμως, μπορούν τα παιδιά μας να τρώνε παγωτά και σε τι ποσότητες;

Η αλήθεια είναι ότι το παγωτό δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως το χειρότερο γλύκισμα ή τρόφιμο χαμηλότατης διατροφικής αξίας. Λόγω της περιεκτικότητας του σε γάλα ή και σε φρούτα φέρει μια σχετική διατροφική αξία, ενώ η συνήθης περιεκτικότητα του σε θερμίδες είναι από 200- 300 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, τη στιγμή που αντίστοιχη ποσότητα σοκολάτας έχει 550 θερμίδες. Τα σορμπέ παγωτά έχουν λιγότερες θερμίδες και λιπαρά και περισσότερες φυτικές ίνες, όντας προτιμότερα από «πλούσια» παγωτά που πάντα περιέχουν περισσότερη ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Το παγωτό είναι σχετικά καλή πηγή ασβεστίου και φωσφόρου, δύο μετάλλων που παίζουν σημαντικό ρόλο στη μυική λειτουργία και στην οστική υγεία.

Όπως τα περισσότερα επεξεργασμένα γλυκίσματα, έτσι και το παγωτό περιέχει μεγάλη ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης, τεχνητών αρωμάτων και πρόσθετων όπως κόμμεα και διάφορες κατηγορίες Ε. Τα θρεπτικά αυτά μειονεκτήματα κάνουν το παγωτό ένα τρόφιμο που επιτρέπεται στη διατροφή των παιδιών μας, αλλά με μέτρο.

Το παγωτό, λοιπόν, μπορεί να αποτελεί μέρος της καλοκαιρινής διατροφής των παιδιών μας, όμως η ποσότητα και η ποιότητα παίζουν ρόλο. Αναφορικά με την ποσότητα, η κατανάλωση μιας μπάλας (περίπου 100 γρ.) είναι φυσικά προτιμότερη σε σχέση με κατανάλωση δύο μπαλών, ενώ το χωνάκι θα προσθέσει και επιπλέον 140-180 θερμίδες. Καλό θα ήταν, επίσης, το παγωτό να μην αποτελεί μέρος της καθημερινής ρουτίνας αλλά να καταναλώνεται κάποιες φορές την εβδομάδα.

Ποια παγωτά θα πρέπει να προτιμούμε για παιδιά μας;

Η καλύτερη λύση, για να μπορούν να παιδιά να τρώνε συχνότερα παγωτό και εμείς να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, είναι φυσικά η παρασκευή παγωτού στο σπίτι. Για αυτό το λόγο σας έχουμε πανεύκολες και πεντανόστιμες συνταγές παρακάτω. Μπείτε λοιπόν στην κουζίνα, εντάξτε τα παιδιά στη διαδικασία και φτιάξτε το παγωτό μαζί τους και να είστε σίγουροι ότι θα έχουν ένα λόγο παραπάνω να φάνε το παγωτό που τα ίδια έφτιαξαν.

Παγωτό ξυλάκι φράουλα


Υλικά για 4 παγωτά: 

  • 80 γρ. παγωμένες φράουλες (ή άλλα μούρα)
  • 50 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
  • 30 γρ. μέλι
  • 80 γρ. μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη


Εκτέλεση:


1. Σε πολυκοπτικό μηχάνημα ή με ραβδομπλέντερ χειρός χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από την σοκολάτα μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα.


2. Αδειάζουμε το μείγμα σε 4 θήκες σιλικόνης και βυθίζουμε μέσα 4 ξυλάκια παγωτού. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για περίπου 5-6 ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ.


3. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε Μπεν Μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων, ξεφορμάρουμε τα ξυλάκια, τα βουτάμε στην σοκολάτα, τα τοποθετούμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ξαναβάζουμε στην κατάψυξη για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να παγώσει τελείως η σοκολάτα. 

Διατροφικές πληροφορίες ανά ξυλάκι:


Ενέργεια: 183 kcal

Υδατάνθρακες: 21,4 γρ.
Πρωτεΐνη: 3,9 γρ. 
Λιπαρά: 9 γρ. 

Κορεσμένα Λιπαρά: 3,8 γρ. 
Φυτικές Ίνες:0,6 γρ. 


Τips:
1. Οι φράουλες (όπως και τα υπόλοιπα μούρα) είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, μαγγάνιο, κάλιο και φυλλικό οξύ, έχουν πολύ λίγες θερμίδες (μόνο 32 ανά 100 γρ.), ενώ το 26% των υδατανθράκων τους είναι φυτικές ίνες.


2. Η μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και η κατανάλωση της σε μικρές ποσότητες μπορεί να ανεβάσει την καλή χοληστερόλη.

Παγωτίνια Σάντουιτς

Υλικά για 15 παγωτινια:

5 μπανάνες

30 μπισκότα πτι-μπερ

50 γρ. σταγόνες σοκολάτας χωρίς ζάχαρη

1 κ.σ. μέλι (προαιρετικά)

30 γρ. δημητριακά βρώμης (προαιρετικά)

Εκτέλεση :

  1. Κόβουμε τις μπανάνες σε φετάκια και τις τοποθετούμε σε σακουλάκι στην κατάψυξη για 4-5 ώρες. Τις αφαιρούμε και τις χτυπάμε σε πολυκοπτικό μηχάνημα ή με ραβδομίξερ χειρός μέχρι να πάρουν την μορφή κρέμας.
  2. Ρίχνουμε το μέλι και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι
  3. Στρώνουμε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε 15 μπισκότα το ένα δίπλα στο άλλο σε 3 σειρές από 5. Αδειάζουμε το μείγμα μπανάνας από πάνω, το απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 15 μπισκότα. Καλύπτουμε το ταψάκι με μεμβράνη και τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 10 με 12 ώρες.
  4. Αφαιρούμε, αναποδογυρίζουμε την παγωμένη πλάκα με τα μπισκότα και τα κόβουμε με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι ώστε να δημιουργηθούν 15 παγωτινια σάντουιτς.
  5. Προαιρετικά γαρνίρουμε τα πλαϊνά με τριμμένα δημητριακά βρώμης.

Διατροφικές πληροφορίες ανά παγωτίνι:

Ενέργεια: 102 kcal

Υδατάνθρακες: 20.4 γρ.

Πρωτεΐνη: 4.2 γρ.

Λιπαρά: 2.2 γρ.

Κορεσμένα λιπαρά: 0.8 γρ.

Φυτικές Ίνες: 0.7 γρ.

Tips

Όσο πιο ώριμες είναι οι μπανάνες, τόσο αυξάνεται η θρεπτική τους αξία.

Στα σπιτικά παγωτό χρησιμοποιούμε τη μπανάνα σαν πηγή σακχάρων και γλυκύτητας αντικαθιστώντας τη ζάχαρη.

Παγωτό μπανάνα με φυστικοβούτυρο

Υλικά (για 6 μερίδες):

3 μεγάλες μπανάνες

3 κ.σ. φιστικοβούτυρο

20 γρ. σταγόνες κουβερτούρας 

Προαιρετικά 3 κ.σ. τριμμένο φουντούκι 

Εκτέλεση:

  1. 1.     Κόβουμε τις μπανάνες σε φέτες και τις βάζουμε για τουλάχιστον 3 ώρες στην κατάψυξη. Χτυπάμε τις παγωμένες μπανάνες σε μπλέντερ, προσθέτουμε το φιστικοβούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα. 
  2. Μεταφέρουμε σε μπολ, ρίχνουμε τις σταγόνες κουβερτούρας και ανακατεύουμε. Καταναλώνουμε απευθείας (soft serve) ή αδειάζουμε σε δοχείο παγωτού και αποθηκεύουμε στην κατάψυξη. 
  3. Γαρνίρουμε με τριμμένο φουντούκι. 

Διατροφικές Πληροφορίες ανά μπάλα (100 γρ.) 

Ενέργεια: 130 kcal

Υδατάνθρακες: 20 γρ.

Πρωτεΐνη: 2,7 γρ.

Λιπαρά: 5 γρ.

Κορεσμένα Λιπαρά: 3,4 γρ.

 Φυτικές Ίνες: 2 γρ.

Tips:

H συνταγή είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ & φυτικές ίνες.

Μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό φιστικοβούτυρο, χρησιμοποιώντας μόνο φιστίκια, αλέθοντας τα για αρκετά λεπτά σε μπλέντερ.

Ο Μάνος Δημητρούλης είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Αθλητική Διατροφή. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και σήμερα διατηρεί Διαιτολογικά γραφεία στη Γλυφάδα και στο Μαρούσι με την επωνυμία Dietstories. Σκοπός του είναι η διατροφική υποστήριξη και παροχή συμβουλευτικής σε άτομα που επιθυμούν να κάνουν αλλαγές στην διατροφή τους.