Οι πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι και τι να περιμένετε

Οι πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι και τι να περιμένετε

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Οι περισσότερες μέλλουσες μανούλες αναρωτιούνται πως μπορεί να είναι και τι να περιμένουν τις πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι. 

Η μαία και σύμβουλος θηλασμού IBCLC του all4baby, Γεωργία Λεζέ μοιράζεται μαζί σας την γνώση και την εμπειρία της.

Κάποια δεδομένα όσον αφορά τις συνήθειες του νεογέννητου μωρού σας

Το νεογέννητο δεν έχει σταθερό πρόγραμμα.
Το νεογέννητο δεν πρέπει να τρώει κάθε 3 ώρες. Τα γεύματά του είναι κατά βούληση, σύμφωνα με τις δικές του μεταβολικές ανάγκες. Ειδικά τον πρώτο καιρό τρώει άστατα και πολλές φορές μέσα στην ημέρα κυρίως σε μια προσπάθεια να προκαλέσει επαρκή παραγωγή στο στήθος σας.
Το νεογέννητο δεν κοιμάται απαραιτήτως το βράδυ.
Το νεογέννητο δεν κοιμάται μόνο του στην κούνια. Αυτό συμβαίνει και είναι φυσιολογικό για την ηλικία του. Η αγκαλιά και η επαφή με την μητέρα είναι σημαντική για να νιώσει ασφάλεια και να βυθιστεί σε βαθύ ύπνο συχνότερα.

Ακολουθήστε το μωρό σας και το δικό του πρόγραμμα, τα δικά του θέλω και ανάγκες. Σύντομα θα ανακαλύψετε πως είναι πιο δίκαιο και πολύ πιο εφικτό από άποψη χρόνου σε σχέση με ένα πρόγραμμα που εσείς έχετε στο μυαλό σας.

Πόσο πρέπει να τρώει ένα νεογέννητο μωρό την πρώτη εβδομάδα της ζωής του

Από τη 2η ημέρα έως και την 6η, το μωρό σας αναμένεται να θηλάζει 8-14 φορές την ημέρα. Η συνολική διάρκεια των θηλασμών προβλέπεται να ξεπερνά τα 140 λεπτά την ημέρα και η παύση μεταξύ των γευμάτων κυμαίνεται από 50 λεπτά έως και 6 ώρες, κάτι που θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό. Η ποσότητα που κατά μέσο όρο καταναλώνει και χωράει το στομαχάκι του είναι γύρω στα 30-40 ml ανά γεύμα (μετά την 5η-6η ημέρα), ενώ η συνολική ποσότητα που καταναλώνουν από την 3η έως την 7η ημέρα είναι προοδευτικά αυξανόμενη και κυμαίνεται από 395ml έως 868ml.

thilasmos-morou

Το ξένο γάλα ως τρόπος σίτισης στα μωρά είναι η λιγότερο προτιμητέα λύση για καλή υγεία και διατήρηση της ανάπτυξης.

Ο μητρικός θηλασμός διαθέτει ό,τι ακριβώς χρειάζεται, σε ποσότητα-ποιότητα και θερμοκρασία, ώστε το μωρό σας να μεγαλώσει σωστά. Καλό είναι να γνωρίζετε πως η κατάλληλη θερμοκρασία για να δώσετε το γάλα στο μωρό σας είναι αυτή που η αίσθηση μιας σταγόνας γάλακτος είναι ανεκτή και ευχάριστα χλιαρή στο εσωτερικό του καρπού σας.

Πόσες πάνες την ημέρα χρειάζεται ένα νεογέννητο μωρό

Το μωρό σας τη 2η ημέρα θα έχει τουλάχιστον 2 βρεγμένες πάνες εκ των οποίων θα εμπεριέχεται τουλάχιστον μία κένωση χρώματος σκούρου πράσινου προς καφέ, το λεγόμενο μηκώνιο. Μία κένωση που ίσως και να μην προσέξετε εσείς καθώς το μωρό σας είναι ακόμη υπό την επίβλεψη της βρεφοκόμου του νοσοκομείου που έχετε επιλέξει για τη γέννησή του.

Κάπου ανάμεσα στην 3η με 4η ημέρα, το μωρό σας έχει πάνω πάνω από 3 με 4 βρεγμένες πάνες και τουλάχιστον 3 με 4 κενώσεις χρώματος καφέ, πράσινου ή κίτρινου, ενώ η υφή θα είναι κρεμώδης.

Το διάστημα μεταξύ της 5ης έως 7ης ημέρας, το μωρό σας έχει πάνω από 6 βρεγμένες πάνες και τουλάχιστον 3 κενώσεις χρώματος κίτρινου και η υφή παραμένει κρεμώδης.

Οι πάνες του μωρού σας είναι σημαντικές για τη διαπίστωση της σωστής του ανάπτυξης και της επαρκούς πρόσληψης τροφής. Αποτελούν τον δικό σας απτό δείκτη ικανοποιητικής καθημερινής σίτισης.

panes-morou

Ο θηλασμός τις πρώτες μέρες στο σπίτι και πότε χρειάζεστε βοήθεια

Επειδή είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως στον θηλασμό μπορεί να παρουσιαστούν κάποιες δυσκολίες οι οποίες μπορεί να σας αποθαρρύνουν αρχικά από το έργο σας, προσπαθείτε να τηρήσετε τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί για τη συνέχεια του θηλασμού στο σπίτι μετά το μαιευτήριο.

Αν κάτι από τα παρακάτω λαμβάνει χώρα, ζητήστε άμεσα βοήθεια από ειδικευμένο σύμβουλο θηλασμού.

Ορισμένα παραδείγματα:

  • Εάν το μωρό σας δεν τρώει έστω 8 φορές την ημέρα.
  • Εάν δεν πιάνει το στήθος.
  • Εάν το στήθος σας πονάει λόγω υπερφόρτωσης κάνοντας εξαιρετικά δύσκολο τον θηλασμό.
  • Εάν ο πόνος των θηλών επιδεινώνεται ή ξαφνικά εμφανίζεται πολύ έντονος.
  • Εάν το μωρό σας παρουσιάζει μεγάλη ευερεθιστότητα ή λήθαργο χωρίς να ξυπνάει παρά ελάχιστα για φαγητό.
  • Εάν το μωρό σας δεν παίρνει επαρκές βάρος και
  • στην περίπτωση που τα ούρα του μωρού σας παρουσιάζονται πυκνά και σπάνια μετά την 2η ημέρα από τον τοκετό (αυτό είναι πιθανόν κάτι το οποίο δε θα παρατηρήσετε καθώς το μωρό σας τη δεύτερη μέρα της ζωής του βρίσκεται ακόμη στον ελεγχόμενο χώρο του μαιευτηρίου).
  • Τέλος αν το μωρό σας δεν έχει καθόλου κενώσεις την ημέρα ή παρουσιάζει λιγότερες από 4 κενώσεις μετά την 3-4η ημέρα από τον τοκετό.

Ο ύπνος του μωρού σας την πρώτη εβδομάδα στο σπίτι

Το μωρό σας κοιμάται κατά μέσο όρο 14 ώρες την ημέρα, ανάμεσα στις οποίες ξυπνάει για φαγητό. Συνολικά παραμένει ξύπνιο 10 ώρες την ημέρα στη διάρκεια των οποίων θηλάζει, αλληλεπιδρά μαζί σας ή παρατηρεί το περιβάλλον.

upnos-morou

Μπορεί και να είναι φυσιολογικό να ξυπνήσει μέσα σε 50 λεπτά από το τελευταίο του γεύμα και να θέλει ξανά φαγητό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επαρκεί το γάλα σας. Επίσης, η διάρκεια του προηγούμενου γεύματος του μωρού σας δεν προϋποθέτει τη μεσολάβηση μεγάλου διαστήματος παύσης πριν το μωρό σας ξυπνήσει και αυτό είναι φυσιολογικό.

Η καλύτερη, συνηθέστερη και ασφαλέστερη πρακτική για την περίοδο αυτή είναι η μητέρα να κοιμάται μαζί με το μωρό της στο ίδιο κρεβάτι (co-sleeping).Αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο αλλά αντίθετα προτέρημα για την επιτυχία του θηλασμού καθώς και πρακτικότητα στο θέμα της ξεκούρασης της.

Ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία δωμάτιου για μωρά

Τέλος, η θερμοκρασία είναι μία απαραίτητη προϋπόθεση για έναν πιο άνετο και πιο υγιεινό ύπνο του μωρού σας. Η θερμοκρασία δωματίου του μωρού σας θα πρέπει να είναι 18-24 βαθμούς. Στο δωμάτιο του μωρού είναι καλό να έχουμε εγκατεστημένο μόνιμα θερμόμετρο και υγρόμετρο.

Σημάδια πως το μωρό σας τρώει καλά και αναπτύσσεται σωστά

-Το μωρό σας βρίσκεται δέρμα με δέρμα στο στήθος σας αρκετές φορές μέσα στην ημέρα για χρονικό διάστημα άνω των 60 με 90 λεπτών ή μέχρι να ξυπνήσει μόνο του.

-Tο μωρό σας την περισσότερη ώρα, όταν δε θηλάζει, κοιμάται γαλήνια και ήσυχα, ενώ αντιδρά έντονα τις περισσότερες φορές που το αποχωρίζεστε από την αγκαλιά σας.

-Το μωρό σας είναι ξύπνιο περίπου 10 ώρες την ημέρα, τρώει πάνω από 8 φορές την ημέρα  και εμφανίζει σημάδια κορεσμού μετά τα γεύματά του.

-Το μωρό σας αφήνει μόνο του το στήθος όταν τελειώσει το γεύμα του και δεν ξυπνάει αμέσως μετά.

-Το στήθος δεν πονάει μετά τον θηλασμό, νιώθετε αισθητή διαφορά αποφόρτισης σε σχέση με πριν το γεύμα, οι θηλές σας δεν πονάνε, παραμένουν σε φυσιολογικό σχήμα, είναι υγρές και όχι πληγωμένες.

-Τέλος, έχετε αντίληψη σχετικά με τον ερχομό του γάλακτός σας καθώς το στήθος σας μετά τη 2η ημέρα έχει φουσκώσει και το γάλα έχει βαρύνει τους μαστούς.

Η φυσιολογική ανάπτυξη και πρόσληψη βάρους ενός μωρού

Τα μωρά αναπτύσσονται διαφορετικά με γνώμονα  την ηλικία και το φύλο τους. Τυπικά ένα κοριτσάκι θα παίρνει πάνω από 140 γραμμάρια την εβδομάδα, ενώ ένα αγοράκι πάνω από 170 γραμμάρια την εβδομάδα με θηλασμό.  

Γεωργία Λεζέ
Μαία MSc – Σύμβουλος θηλασμού IBCLC